zondag 6 december 2015

Strakke zuidwestelijke stroming houdt aan

Algemene situatie

Tussen een hogedrukgebied met kern boven de oostelijke Alpen en een stormdepressie boven de Noorse Zee staat vandaag in onze omgeving een strakke zuidwestelijke stroming. In de loop van de dag schampt een golvend, weinig actief front onze kust. Vannacht bouwt het hogedrukgebied een wig uit in onze richting, waardoor de wind wat in kracht afneemt en de storing naar het noorden wordt weggeduwd. Dinsdag bevinden we ons eerst in de warme sector van een nieuwe stormdepressie nabij IJsland, in de loop van de namiddag trekt het koufront over onze regio. Woensdag profiteren we dan van de volgende wig.


Het hogedrukgebied boven het zuiden van Europa bouwt vannacht een wig uit naar onze omgeving.

Verdere vooruitzichten (vrijdag 11 december tot en met dinsdag 15 december)

Het grootschalige stromingspatroon lijkt weinig te veranderen. De luchtdruk blijft hoog boven het zuiden van Europa en er liggen depressie boven de Noorse Zee en in de omgeving van IJsland. Ook het weerbeeld blijft vrijwel onveranderd: regenzones en mobiele wiggen wisselen elkaar af. De aangevoerde luchtmassa is steeds maritiem en dus zacht. De maxima liggen gemiddeld rond 8°C, de minima rond 4°C. De kans op wat lichte (grond)vorst is erg klein en structureel winterweer maakt voorlopig geen kans.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...