vrijdag 11 december 2015

Uitzonderlijk zacht weer op komst

Algemene situatie

Een koufront ligt vandaag boven onze regio. Het trekt maar langzaam van de kust naar de Ardennen en begint te golven. Morgen ligt het als warmfront boven Nederland en ontstaat op een golftop in de buurt van de Wadden-eilanden een aparte depressiekern. Die kan morgennamiddag en -avond vrij onverwacht zelfs eventjes voor een stormachtige wind zorgen op ons deel van de Noordzee. Daarop keert het front zondag opnieuw terug naar onze omgeving, maar het begint wel te verzwakken. Dinsdag moeten we dan afrekenen met een nieuw frontaal systeem, verbonden aan een ondiepe depressiekern boven de Ierse zee. Een omvangrijk hogedruk gebied ligt dan boven centraal-Europa en het zuiden van Scandinavië. Bij ons blijft de stroming zuidwestelijk. De positie van het hogedrukgebied zorgt ervoor dat koude continetale luchtmassa's niet tot onze omgeving kunnen doordringen. Het blijft dus zacht voor de tijd van het jaar.


Deze kaart toont de verwachte positie van de straalstroom begin volgende week. Een noordelijke tak, die van Groenland naar Oekraïne loopt, snijdt de aanvoer van koude lucht naar onze omgeving onverbiddelijk af.

Verdere vooruitzichten (woensdag 16 december tot en met zondag 20 december)


Overgang naar uitzonderlijk zacht weer. In eerste instantie stijgt de luchtdruk boven het zuiden van Scandinavië. Dat is in dit geval absoluut geen aanzet tot winterweer, aangezien er een verbinding blijft bestaan met het hogedrukgebied boven het zuiden van Europa. De weg voor koude luchtmassa's blijft dus afgesneden. Later in de periode schakelen we zelfs over op een strakke zuidwestelijke stroming en worden er weer subtropische luchtmassa's aangevoerd. Het wordt uitzonderlijk zacht voor de tijd van het jaar. De maxima liggen vaak boven de 10°C, de minima zelden onder de 8°C. De kans op wat lichte nachtvorst tijdens deze periode is vrijwel nihil. De zon heeft het vaak moeilijk en nu en dan passeert er een regenzone. De kortste dagen van 2015 worden dus somber, donker en nat, maar wel erg zacht.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...