zondag 20 december 2015

Recordzacht in het zuiden van Scandinavië


Algemene situatie

Een hogedrukgordel strekt zich uit van de Azoren via de Middellandse Zee naar het uiterste zuidoosten van Europa. Boven de noordelijke Atlantische Oceaan liggen depressies. Dat zorgt bij ons voor een zuidwestelijke stroming, die extreem zachte subtropische lucht aanvoert, niet alleen bij ons, maar tot in het zuiden van Scandinavië toe. In Stockholm is vanochtend met 12,6°C de hoogste decembertemperatuur sinds het begin van de metingen in 1756 opgetekend (bron: Peter Kondrup).
In de loop van de dag trekt een zwak koufront over onze regio, maar ook daarna blijft de aanvoer van subtropische lucht onveranderd aanhouden. Zowel maandag als dinsdag bevinden we ons in de warme sector van een frontaal systeem. Aan het weerbeeld verandert er zo goed als niets.

De temperatuurkaart van deze middag: extreem zacht tot i het zuiden van Scandinavië.

Verdere vooruitzichten (vrijdag 25 december tot en met dinsdag 29 december)

Er lijkt wat verandering in het stromingspatroon te komen. De luchtdruk in onze omgeving gaat omhoog, net als boven Scandinavië. Dat betekent dat het in elk geval minder wisselvallig wordt en we overschakelen op een overwegend droog weertype. Qua temperatuur zijn verschillende opties mogelijk, afhankelijk van de positie van de hogedrukkern. We lijken de meeste kans te maken op een zuidelijke stroming, zodat het vrij zacht blijft. Er is een kleinere kans dat de wind de oostelijke sector opzoekt. In dat geval wordt het beduidend minder zacht dan nu, met mogelijk wat lichte vorst tijdens de nacht en maxima rond of iets onder de 5°C. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...