woensdag 9 december 2015

Mobiele hogedrukcel zorgt voor mooi weer

(Deze verwachting is opgemaakt voor de regio Gent)


Algemene situatie

Een sterke mobiele hogedrukcel (kerndruk 1042 hPa) trekt vandaag van de Golf van Biskaje naar de Alpen en zorgt ook bij ons voor een fraaie herfstdag. Morgen komen we op de noordwestelijke flank van dit hogedrukgebied terecht en staat er opnieuw een strakke zuidwestelijke stroming. In die stroming bereikt een golvend front in de nacht van donderdag op vrijdag onze regio. Zaterdag sleept deze regenzone een tijd boven onze omgeving, om vervolgens langzaam naar Nederland te trekken. Waar ze het langst zal blijven hangen, is momenteel nog hoogst onzeker. Zondag bevinden we ons dan in de warme sector.

Het Amerikaanse GFS-model berekent de regenzone zaterdagavond boven Nederland en de Noordzee, maar het blijft toch even afwachten waar ze precies terecht zal komen.

Verdere vooruitzichten (maandag 14 december tot en met vrijdag 18 december)

Hoge luchtdruk domineert het hele gebied van Noordwest-Afrika tot de Balkan en het zuiden van Rusland. Depressies zien we ten zuiden van Groenland en boven het noorden van Scandinavië. Ook boven onze omgeving en het zuiden van Scandinavië is de luchtdruk hoog. Dat alles maakt dat de winter bij ons voorlopig weinig kans lijkt te maken. Er moet heel wat in beweging komen voor koude luchtmassa's tot bij ons kunnen geraken. We maken de meeste kans op licht wisselvallig en vrij zacht weer, met maxima gemiddeld rond 7°C en minima rond 3°C.
Een beperkt aantal berekeningen laat wat koudere lucht tot onze omgeving doordringen. De kans op wat lichte vorst tijdens de nacht is ongeveer 20 procent. Evengoed zijn er ook andere berekeningen (zoals die van de operationele run van het Europese weermodel gisteravond) die erg zachte lucht onze kant uit laten komen, met temperaturen die dag en nacht boven de 10°C blijven. De kans dat deze optie het haalt, is ongeveer 10 procent.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...