donderdag 31 december 2015

Weerbericht donderdag 31 december

Opgesteld op donderdag 31 december om 09.30 uur.


Algemene situatie

Fronten verbonden aan diepe Atlantische depressiekernen bepalen voorlopig nog altijd ons weerbeeld. Een koufront trok de voobije nacht over onze omgeving, volgende nacht volgt een occlusie. Tussendoor wordt het vandaag tijdelijk droog. Morgen profiteren we heel eventjes van een mobiele wig, maar 's avonds komt vanuit het zuiden een warmfront opzetten. Dat is verbonden aan een depressiekern die ten zuiden van ons opvult. Tegelijk stijgt tijdens het weekend de luchtdruk ten noorden van ons. Het vervolg is erg onzeker. De koude lucht komt dicht in de buurt, kan ons misschien eventjes bereiken maar of er sprake is van doorzettend winterweer, is erg twijfelachtig.
Verdere vooruitzichten (dinsdag 5 januari tot en met zaterdag 9 januari)

Dinsdag zien we een stevig hogedrukgebied (kerndruk 1050 hPa) boven Rusland, met een uitloper naar Scandinavië. Boven Frankrijk en de Balkan liggen lagedrukgebieden. Boven het oosten van Europa en Scandinavië zijn de bovenluchten erg koud. De operationele berekening van de 00z-run van het Europese weermodel van 31/12 laat een deel van die koude lucht in de loop van dinsdag doorsijpelen tot bij ons. Samen met de aflandige wind zorgt dat ervoor dat de neerslag volgens deze berekening ook in Vlaanderen overgaat van regen in sneeuw, met een klein sneeuwdekje tot gevolg. Nemen we het hele ensemble erbij, dan zie we dat deze koude variant nauwelijks op steun kan rekenen. Deze ontwikkeling is dus mogelijk, maar weinig waarschijnlijk.
Op basis van het hele ensemble kunnen we besluiten dat we dinsdag en woensdag twee dagen krijgen met een teruglopende temperatuur. De maxima liggen waarschijnlijk rond 5 of 6°c, de minima rond 3°C. Er is nog altijd een kleine kans (minder dan 20 procent) op een winterse tweedaagse, inclusief sneeuw en maxima rond het vriespunt.
Na de onzekere dinsdag en woensdag kiest het EC3100-ensemble weer eensgezind voor erg zacht en wisselvallig weer, met maxima rond 8°C en minima rond 5°C. Maar laat ons dat nog even met het nodige voorbehoud nemen en eerst afwachten wat er begin volgende week gebeurt.

Volgens de operationele berekening van het Europese weeldmodel ligt er woensdag een bel met erg koude bovenluchten boven Rusland en Scandinavië, maar de kans kans dat die bij ons voor winterweer kan zorgen is voorlopig erg klein.
Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...