donderdag 10 december 2015

Slepend front op komst

Algemene situatie

Tussen een hogedrukgebied met kern (1042 hPa) boven de Alpen en verschillende depressiekernen boven de noordelijke Atlantische Oceaan, staat in onze omgeving een strakke zuidwestelijke stroming. Komende nacht trekt een koufront over onze regio. Dit front begint vervolgens in onze buurt te golven en dat maakt de verwachting voor komend weekend vrij onzeker. Waarschijnlijk ligt het front zaterdag als warmfront boven het zuiden van Nederland. Zondagmiddag keert het als koufront terug naar Vlaanderen, om dan maandag opnieuw als warmfront naar Nederland te verhuizen. Maar de minste wijziging in de timing en locatie van het golvende front, kan een totaal ander weerbeeld opleveren: van een regenachtige tot een overwegend zonnige dag.

Het golvende front ligt het hele weekend in onze omgeving, zaterdagmiddag waarschijnlijk boven het zuiden van Nederland.

Verdere vooruitzichten (dinsdag 15 december tot en met zaterdag 19 december)

In eerste instantie stijgt de luchtdruk boven het zuiden van Scandinavië. Dat is in dit geval absoluut geen aanzet tot winterweer, aangezien er een verbinding blijft bestaan met het hogedrukgebied boven het zuiden van Europa. De weg voor koude luchtmassa's blijft dus afgesneden. Later in de periode lijken we opnieuw over te schakelen op een strakke zuidwestelijke stroming en worden er weer subtropische luchtmassa's aangevoerd. De kans op winterweer van betekenis is dus bijzonder klein. De maxima schommelen gemiddeld rond 9°C, de minima rond 6°C. De kans op wat lichte nachtvorst tijdens deze periode is nauwelijks 10 procent. De zon heeft het vaak moeilijk, maar erg grote neerslaghoeveelheden worden voorlopig niet verwacht. Ook stormweer lijkt niet meteen op het programma te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...