maandag 21 december 2015

Hogedrukgordel van de Azoren tot Turkije

Algemene situatie

Een hogedrukgordel strekt zich uit van de Azoren tot het hele Middellandsezeegebied. Boven de noordelijke Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee liggen depressies. Dat zorgt bij ons voor een strakke zuidwestelijke stroming, waarin nu en dan een aantal frontale systemen meetrekken. Ook de aangevoerde subtropische luchtmassa is extreem zacht voor de tijd van het jaar. Mogelijk gaan we morgen lokaal opnieuw boven de 15°C.
Deze voormiddag trekt een buienlijn vrijwel evenwijdig met onze kustlijn naar Nederland. Mogelijk dringt ze ook door tot het Meetjesland, maar veel verder dan de Gentse regio geraakt ze niet. Vanavond bereikt een occlusie onze omgeving en begint het ook in de omgeving van Gent te regenen. Morgen bevinden we ons in een warme sector, in de nacht van morgen op woensdag volgt het koufront. Ook donderdag blijven frontale systemen ons weerbeeld bepalen.




Verdere vooruitzichten (zaterdag 26 december tot en met woensdag 30 december)

Het Zuid-Europese hogedrukgebied breidt zich wat uit naar het noorden. Daardoor wordt de grootste wisselvalligheid onderdrukt en krijgen we een periode met droger weer. De kern van de anticycloon komt waarschijnlijk ten oosten van ons te liggen, waardoor de wind in de zuidelijke sector blijft zitten. De aangevoerde luchtmassa blijft dus aan de zachte kant, al neemt de kans op wat lichte vorst tijdens de nacht iets toe. De maxima liggen gemiddeld rond 8 à 9°C, de minima rond 4°C.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...