donderdag 17 december 2015

Straalstroom transporteert Noord-Afrikaanse hitte tot bij ons

Algemene situatie

We bevinden ons vandaag in de brede warme sector van een frontaal systeem dat verbonden is aan een lagedrukkern nabij IJsland. Tussen deze depressie en een hogedrukgebied boven het hele zuiden van Europa, staat in onze omgeving een strakke zuidwestelijke stroming die extreem zachte lucht aanvoert van subtropische oorsprong. Vannacht trekt dan het koufront over onze kust, zaterdag en zondag gevolgd door een weinig actief frontaal systeem. De aanvoer van zachte lucht blijft de hele periode aanhouden.

Deze kaart toont hoe de straalstroom erg zachte lucht afkomstig van de Noord-Afrikaanse kust via onze omgeving tot in Scandinavië blaast. De aanvoer van koude polaire lucht naar onze omgeving is volledig afgesneden.

Verdere vooruitzichten (dinsdag 22 december tot en met zaterdag 26 december)

Er verandert weinig of niets. Een strakke zuidwestelijke stroming blijft zachte zeelucht aanvoeren. In die stroming trekken nu en dan enkele verzwakte fronten mee. De maxima liggen de eerste dagen nog rond 13°C, op het einde van de periode rond 9°C. De minima blijven de eerste dagen nog boven de 10°C, later in de periode liggen ze rond 6°C. De kans op wat lichte vorst tijdens de nacht is verwaarloosbaar klein. Ook winterse neerslag hoort voorlopig niet tot de mogelijkheden. Als deze trend zich doorzet, stevenen we af op een echte verpulvering van het temperatuurrecord voor december.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...