maandag 14 december 2015

Weerbericht 14 december

Algemene situatie

Het front dat het hele weekend over onze omgeving bleef liggen, trekt nu langzaam naar het noorden. Morgenochtend profiteren we tijdelijk van een wig die het hogedrukgebied met kern boven de Alpen uitbouwt naar onze omgeving, maar vanuit het zuidwesten nadert stilaan een frontaal systeem. Dat is verbonden aan een lagedrukkern ten zuidwesten van Ierland. Dinsdagavond trekt het warmfront over onze regio, 's nachts volgt het koufront. Vanaf woensdag staat er een strakke zuidwestelijke stroming, in stand gehouden door een hogedrukgordel boven het hele zuiden van Europa en lagedrukgebieden boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Daarin trekken geregeld frontale systemen mee. Tegen het einde van de week wordt extreem zachte lucht aangevoerd voor deze tijd van het jaar, met temperaturen die eerder thuishoren in de late lente of vroege herfst dan in de kerstperiode.

Deze verwachtingskaart toont de temperatuur op ongeveer 1500m hoogte. Tegen het einde van de week stroomt extreem zachte lucht naar onze omgeving.

Verdere vooruitzichten (zaterdag 19 december tot en met woensdag 23 december)

Het algemene stromingspatroon blijft onveranderd. Wie zien hoge luchtdruk boven de Azoren en het hele zuiden van Europa. Tussen IJsland en Schotland ligt de klassieke Atlantische moederdepressie. Tussen deze systemen stroomt vooral tijdens het weekend extreem zachte lucht naar onze omgeving, waarbij de maxima mogelijk oplopen tot rond 15°C (alhoewel de meest recente hoofdberekening van het Europese weermodel met wat minder extreme maxima komt, rond 12°C). De minima blijven eerst rond 10°C hangen, later in de periode rond 6°C. Het blijft ook wisselvallig en vooral vanaf 21 december lijkt er veel wind te staan, met stormkansen boven zee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...