dinsdag 22 december 2015

Weerbericht dinsdag 22 december

Opgesteld op dinsdag 22 december om 09.35 uur.

(de IJsverwachting knijpt er een weekje tussenuit. De volgende update is er pas op donderdag 31 december rond 09.10 uur. Maar wees "gerust": de kans dat er in die periode schaatsijs gevormd wordt, is bijzonder klein.)

Algemene situatie

Een hogedrukgordel strekt zich nog altijd uit van de Azoren tot het hele Middellandsezeegebied. Boven de noordelijke Atlantische Oceaan en de Noordelijke IJszee liggen depressies. Dat zorgt bij ons voor een strakke zuidwestelijke stroming, waarin nu en dan een aantal frontale systemen meetrekken. Ook de aangevoerde subtropische luchtmassa is extreem zacht voor de tijd van het jaar.
In heel Europa is er nauwelijks een spoor van de winter terug te vinden. De hardnekkige hogedrukkern boven  de Alpen zorgt er voor een gigantisch tekort aan sneeuw in de skigebieden en de subsidentie (dalende luchtbeweging) warmt er ook de bovenluchten op. In Scandinavië sneuvelt het ene na het andere warmte-record en beleven ze de warmste decembermaand sinds het begin van de waarnemingen. Ook in het westen va Rusland ligt het kwik dag en nacht ruim boven het vriespunt.
Voor een iet of wat winters weerbeeld moet je in de Noorse bergen of het noordelijke deel van Lapland zijn, maar zelfs daar is het minder koud dan normaal.

Volgens het Europese weermodel blijven we ook begin volgende week in de extreem zachte lucht, al is er uiteraard nog wel enige onzekerheid.
Vandaag dinsdag

 • Weerbeeld: zwaarbewolkt tot betrokken met eerst nog wat lichte regen uit het warmfront. Het grootste deel van de dag blijft het droog. We zitten in de warme sector van het frontaal systeem en de temperatuur loopt extreem hoog op voor deze tijd van het jaar. Vanavond nadert het koufront en neemt de kans op neerslag weer toe.
 • Maximumtemperatuur: 14 à 15°C.
 • Wind: 5 Bft uit ZZW met rukwinden tot 60 km/u.

Vanavond en vannacht

 • Weerbeeld: het koufront trekt over onze regio en zorgt voor wat regen. Tegen de ochtend krijgt de neerslag een wat meer buiig karakter en zijn er tussendoor ook enkele opklaringen.
 • Minimumtemperatuur: 12°C (de lucht achter het koufront is dus niet meteen veel kouder).
 • Wind: eerst nog 5 Bft uit ZZW met rukwinden tot 60 km/u, later 4 Bft uit ZW.

Morgen woensdag 23/12/15

 • Weerbeeld: de laatste buien trekken weg en een groot deel van de dag is het zonnig en droog. De aangevoerde luchtmassa is tijdelijk wat minder zacht. 
 • Maximumtemperatuur: 12°C (in de voormiddag, na de middag daalt het kwik enkele graden)
 • Wind: 3 à 4 Bft uit ZW, krimpend naar Z.

Donderdag 24 december (kerstavond)

 • Weerbeeld: eerst wisselend bewolkt en overwegend droog, maar nog in de loop van de dag neemt de bewolking toe vanaf het westen en begint het te regenen (de regenzone komt dus iets vroeger dan eerst voorzien).
 • Temperatuur: minima rond 7°C, maxima rond 12°C.
 • Wind: 4 Bft uit Z, ruimend naar ZW en tijdelijk toenemend tot 5 Bft.

Vrijdag 25 december (Kerstdag)

 • Weerbeeld: 's ochtends is het droog en krijgen we nu en dan zelfs de zon te zien. Na de middag is het zwaarbewolkt tot betrokken met nu en dan wat regen of motregen.
 • Temperatuur: minima rond 4°C, maxima rond 10°C.
 • Wind: 3 Bft eerst uit ZW, later uit ZZW.

Zaterdag 26 december 

 • Weerbeeld: veel bewolking met nu en dan wat regen of motregen. Zoals het er nu naar uit ziet, zouden er tegen de avond enkele opklaringen kunnen binnendrijven.
 • Temperatuur: minima rond 8°C, maxima rond 13°C.
 • Wind: 3 à 4 Bft uit ZZW.

Verdere vooruitzichten (zondag 27 december tot en met donderdag 31 december)

Het Zuid-Europese hogedrukgebied breidt zich wat uit naar het noorden. Daardoor wordt de grootste wisselvalligheid onderdrukt en krijgen we eerst een periode met droger weer. De kern van de anticycloon komt waarschijnlijk ten oosten van ons te liggen, waardoor de wind in de zuidelijke sector blijft zitten. De aangevoerde luchtmassa blijft dus aan de zachte kant, al neemt de kans op wat lichte vorst tijdens de nacht iets toe. De maxima liggen gemiddeld rond 8 à 9°C, de minima rond 4°C. Op het einde van de periode zou de wisselvalligheid alweer toenemen.
De pluimverwachting voor de temperatuur voor het noordoosten van Nederland toont mooi de onzekerheid die ontstaat doordat de exacte positie van de hogedrukkern nog niet bekend is. Vanaf 26 december lopen de 50 verschillende berekeningen ver uit elkaar. Zowel extreem zacht als wat kouder weer is mogelijk.

De temperatuursverwachting voor het noordoosten van Nederland (bron: weerplaza.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...