Over de auteur

Gert Coone
Vandaag is weerkunde mijn beroep, maar het is ooit begonnen als een hobby. Zoals veel kinderen was ik verzot op koud winterweer. Zo staat de strenge winter van 1978-'79 (ik was toen 7 jaar) nog altijd in mijn geheugen gegrift. Ik leerde toen op natuurijs schaatsen op de Langelede in Wachtebeke. Als tiener trok ik in de koude winters halfweg de jaren tachtig naar de kreken van Moerbeke-Waas en Axel. Daar leerde ik schaatsen op noren, door Vlamingen ook wel "snelschaatsen" genoemd.

Ondanks mijn interesse voor het weer en de meteorologie, ging ik toch eerst iets totaal anders studeren. Nadat ik mijn diploma "Communicatiemanagement, optie Pers en Voorlichting" had behaald, ging ik ook in die sector aan de slag. Eerst als journalist/redacteur bij de krant Het Volk, daarna als persvoorlichter en communicatieverantwoordelijke bij Toerisme Oost-Vlaanderen. Het schaatsen bleef mijn grootste hobby.

Naast de schaatssport bleef ook de meteorologie mij intrigeren. Ik verdiepte mij in boeken en cursussen, zowel op papier als op het internet. In 2008 kreeg ik de kans om van deze hobby mijn beroep te maken, als marien meteoroloog in het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) in Oostende. Daar maak ik als marien meteoroloog in dienst van het KMI specifieke weerberichten voor de scheepvaart op het Belgisch deel van de Noordzee en de Westerschelde.

In het voorjaar van 2018 begon mijn dochter te zweefvliegen bij EZAC in Axel (Zeeuws-Vlaanderen), vlak bij mijn geboortedorp Overslag. Daarom neem ik sindsdien ook Axel mee in mijn weerbericht en besteed ik wat extra aandacht aan weersfactoren die van belang zijn voor het zweefvliegen.

Ik woon het grootste deel van het jaar in de Gentse deelgemeente Drongen, maar verblijf ook geregeld langere periodes in ons huis in een klein dorpje op het grondgebied van de gemeente Sundsvall, vlak bij het geografische middelpunt van Zweden. Daarover doe ik verslag op deze blog.

De IJsverwachting maak ik in mijn vrije tijd en staat volledig los van mijn werkgever.

De Alternatieve Elfstedentocht in januari 1998, met uw weerman op kop van het groepje.

Het EZAC-zweefvliegveld in Axel (Zeeuws-Vlaanderen)

Dorian en Gabrielle druppelen uit boven ons hoofd

Zowel morgen woensdag als vrijdag krijgen we een beetje regen en wat wind te verwerken. Alles behalve uitzonderlijk, ware het niet dat het t...