Over de auteur

Gert Coone
Vandaag is weerkunde mijn beroep, maar het is ooit begonnen als een hobby. Zoals veel kinderen was ik verzot op koud winterweer. Zo staat de strenge winter van 1978-'79 (ik was toen 7 jaar) nog altijd in mijn geheugen gegrift. Ik leerde toen op natuurijs schaatsen op de Langelede in Wachtebeke. Als tiener trok ik in de koude winters halfweg de jaren tachtig naar de kreken van Moerbeke-Waas en Axel. Daar leerde ik schaatsen op noren, door Vlamingen ook wel "snelschaatsen" genoemd.

Ondanks mijn interesse voor het weer en de meteorologie, ging ik toch eerst iets totaal anders studeren. Nadat ik mijn diploma "Communicatiemanagement, optie Pers en Voorlichting" had behaald, ging ik ook in die sector aan de slag. Eerst als journalist/redacteur bij de krant Het Volk, daarna als persvoorlichter en communicatieverantwoordelijke bij Toerisme Oost-Vlaanderen. Het schaatsen bleef mijn grootste hobby. Ik leerde de kneepjes van het marathonschaatsen bij mijn Nederlandse trainer Bill Van der Werf en later ook bij levende legende Richard van Kempen. Ik reed enkele jaren regionale wedstrijden in de Nederlandse marathoncompetitie en schaatste de Alternatieve Elfstedentocht in Oostenrijk uit.
Nu schaats ik meestal nog recreatief, als staat er zo nu en dan ook nog wel eens een wedstrijd op het programma. In februari 2016 reed ik nog eens een 100 kilometer-tocht, op het Storsjön in Östersund (Zweden). Sinds 2013 ben ik voorzitter van de Langebaan Schaatsclub Gent, met 90 actieve leden de grootste schaatsvereniging van België.

Naast de schaatssport bleef ook de meteorologie mij intrigeren. Ik verdiepte mij in boeken en cursussen, zowel op papier als op het internet. In 2008 kreeg ik de kans om van deze hobby mijn beroep te maken, als marien meteoroloog in het Oceanografisch Meteorologisch Station (OMS) in Oostende. Daar maak ik als marien meteoroloog in dienst van het KMI specifieke weerberichten voor de scheepvaart op het Belgisch deel van de Noordzee.

Met De IJsverwachting probeer ik sinds 2005 mijn twee grote passies, schaatsen en weerkunde, met elkaar te combineren en te delen met het grote publiek. Omdat er ook in de zomermaanden vraag bleek naar mijn weervericht, verandert De IJsverwachting dan tijdelijk in De Verwachting.

Ik woon het grootste deel van het jaar in de Gentse deelgemeente Drongen, maar verblijf ook geregeld langere periodes in ons huis in een klein dorpje op het grondgebied van de gemeente Sundsvall, vlak bij het geografische middelpunt van Zweden. Daarover doe ik verslag op deze blog.

De IJsverwachting maak ik in mijn vrije tijd en staat volledig los van mijn werkgever.

De Alternatieve Elfstedentocht in januari 1998, met uw weerman op kop van het groepje.

Zomer in mei

Hoewel we pas mei en dus nog altijd in de lente zijn, kunnen we het weer voor de komende week gerust omschrijven als zomers. Het kwik loopt ...