maandag 7 december 2015

Een fraaie herfstdag in december

Een mobiele wig, die vertrekt vanuit een hogedrukgebied met kern boven het zuidoosten van Europa, duwt vandaag een zwakke neerslagzone weg naar het noorden en zorgt voor een mooie herfstdag. Tot morgenmiddag bevinden we ons in de brede warme sector van een frontaal systeem, verbonden aan een depressiekern boven IJsland. Kort na de middag trekt het koufront over de regio van Gent. Woensdag volgt dan een nieuwe mobiele wig met fraai weer, waarna we opnieuw in een warme sector terecht komen, vrijdag gevolgd door de passage van een koufront. In een westcirculatie heeft het weer immers nogal eens de neiging om steeds hetzelfde patroon te herhalen. De aangevoerde lucht wordt op het einde van de verwachtingsperiode wel een fractie minder zacht.Verdere vooruitzichten (zaterdag 12 december tot en met woensdag 16 december)

We lijken de meeste kans te maken op een zuidwestelijke stroming, met nog altijd een afwisseling van mobiele wiggen en neerslagzones. Het wordt wat minder zacht dan de voorbije tien dagen, met maxima gemiddeld rond 7°C en minima gemiddeld rond 4°C. Een klein aantal berekeningen gaat voor een iets kouder weertype, waarbij er ook wat lichte nachtvorst en wat winterse neerslag mogelijk is. Die berekeningen zijn wel nog fel in de minderheid. Scandinavië (en vooral dan het noorden) lijkt wel stilaan afscheid te nemen van het extreem zachte weer. Daar neemt de winter stilaan normale proporties aan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomer in mei

Hoewel we pas mei en dus nog altijd in de lente zijn, kunnen we het weer voor de komende week gerust omschrijven als zomers. Het kwik loopt ...