vrijdag 18 december 2015

Lucht van subtropische oorsprong

Algemene situatie

Tussen een hogedrukgordel boven het zuiden van Europa en lagedrukgebieden boven het noordelijke deel van de Atlantische Oceaan, staat in onze omgeving een sterke zuidwestelijke stroming. Die voert lucht van subtropische oorsprong aan. Tijdens het weekend wordt de zuidwesteijke stroming nog sterker en transporteert de straalstroom warme lucht uit Noord-Afrika rechtstreeks naar onze omgeving (en verder naar Scandinavië).
Zaterdag en zondagochtend bevinden we ons nog in een warme sector, zondag trekt een sterk verzwakt koufront over onze regio.
Begin volgende week verandert er weinig of niets aan het stromingspatroon. Het blijft dus aanhoudend veel te zacht voor de tijd van het jaar. Het weerbeeld doet eerder aan de late lente of het vroege najaar denken dan aan de kerstperiode.

De weerkaart van deze middag.

Verdere vooruitzichten (woensdag 23 december tot en met zondag 27 december)

Er verandert weinig of niets aan het stromingspatroon. De luchtdruk blijft hoog boven het zuiden van Europa en laag in de omgeving van IJsland. Er blijft dus een zuidwestelijke stroming staan, die nu en dan frontale systemen aanvoert. Het blijft wisselvallig en zacht, met maxima meestal rond 10°C en minima meestal rond 7°C. De kans op (zelfs maar licht) winterweer blijft verwaarloosbaar klein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...