vrijdag 4 december 2015

Afwisseling van regenzones en wiggen

Algemene situatie

De voorbije nacht trok een koufront over onze omgeving. Achter dit front heeft zich een mobiele wig opgebouwd en die zorgt vandaag voor vrij zonnig en droog weer. Morgen staat er een strakke zuidwestelijke stroming, met op zee een stormachtige wind. De actieve fronten die parallel met deze stroming meetrekken, bereiken onze regio morgen nog niet. Zondag en maandag ligt er wel een golvend front in onze omgeving, maar dat is niet erg actief.
Begin volgende week verandert er weinig. Tussen een hogedrukgebied met kern boven het zuidoosten van Europa en een lagedrukgebied ten westen van de Britse Eilanden, voert een zuidwestelijke stroming zachte maritieme lucht aan. Waarschijnlijk bereikt een koufront dinsdag onze regio, maar de timing is nog wat onzeker.
Verdere vooruitzichten (woensdag 9 december tot en met zondag 13 december)

Er ligt een hogedrukgebied boven het zuiden van Europa en depressies boven de noordelijke Atlantische Oceaan en Scandinavië. Daardoor staat er bij ons een westelijke tot zuidwestelijke stroming. Daarin trekken geregeld neerslagzones mee. De aangevoerde luchtmassa komt overwegend van gematigde breedtes. Daardoor blijft het vrij zacht, maar extreem hoge temperaturen voor de tijd van het jaar lijken er ook niet meer in te zitten. De maxima liggen gemiddeld rond 8°C, de minima rond 4°C.
Er is een kleine kans (rond 20 procent) dat we op het einde van de periode te maken krijgen met een noordwestelijke stroming die zorgt voor guur weer met wat winterse neerslag en wat lichte vorst tijdens de nacht. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vorst tot en met vrijdag, daarna een dooiaanval

De voorbije nachten werd het telkens een graadje minder koud dan verwacht, ook de maxima lagen telkens een graadje hoger. De wind waaide wel...