woensdag 15 november 2017

Schaatsen op de verborgen parel Tavelsjö

De mooiste pareltjes ontdek je bij toeval. "Av en slump", in het Zweeds. Geheel bij toeval ontdekte ik zo het voorbije voorjaar de prachtige natuurijsbaan van Tavelsjö nabij de stad Umeå in Noord-Zweden. Toen ik er om een heel andere reden moest zijn, kwam ik er "av en slump" in contact met de leden van de plaatselijke sportclub Tavelsjö AIK. Zij onderhouden er elke winter met veel enthousiasme een prachtig, lang schaatstraject. Nog vrijwel onbekend bij het buitenlandse publiek, maar dat zal niet lang meer duren. Dit is één van de mooiste plekken in Zweden om te schaatsen.


De ijsbaan van Tavelsjö (foto: Tobias Sundqvist)
De geveegde natuurijsbaan van Tavelsjö is maar liefst 20 kilometer lang. Ze loopt in een achtvorm over het hele meer. Je kunt ze dus schaatsen als één lange baan, of kiezen voor de noordelijke (8 km) of zuidelijke lus (12 km). Het fijne van de ijsbaan van Tavelsjö is dat ze alle moois van Zweden combineert. Het meer ligt op het rustgevende Zweedse platteland in een prachtig natuurlijk decor. Maar ook weer niet té afgelegen. Er zijn langs het traject een aantal plekken waar je halt kan houden om iets warms te eten of te drinken.

Het traject met de noordelijke en zuidelijk lus.


De natuurijsbaan van Tavelsjö heeft een paar unieke troeven. Eerst en vooral ligt ze erg noordelijk in Zweden. Dat betekent dat de vorst er in het najaar al vroeg invalt. Het eerste ijs op het meer ontstaat vaak al eind september of begin oktober. Uiteraard smelt dat dan nog een paar keer weg, maar in de eerste helft van november begint het Tavelsjö defintief dicht te vriezen. Dit jaar werd er op 11 november al geschaatst op het noordelijke deel van het meer. Wat dat betreft hebben ze in Tavelsjö dus beduidend betere papieren dan in het zuiden van Zweden, waar het elke keer toch afwachten is of het ijs in de kerstvakantie al betrouwbaar zal zijn.

Het schaatsseizoen begint in Tavelsjö al in de eerste helft van november. Deze foto is een paar dagen geleden genomen, op 11 november 2017. (Foto: Mattias Bornerberg)


Nog een voordeel van de noordelijke ligging: op heldere avonden en nachten maak je een meer dan behoorlijke kans om het noorderlicht te zien. Schaatsen met noorderlicht aan de hemel, dat maakt het helemaal af, natuurlijk.Het onderhoud van de ijsbaan gebeurt met grote en iets kleinere middelen (foto's: Mattias Bornerberg) 


Nog een troef is dat de ijsbaan onderhouden wordt door een groep enthousiaste en sportieve bewoners. In april ontmoette ik er Mattias, één van die sportieve enthousiastelingen. Hij vertelde mij dat zijn vereniging Tavelsjö AIK over meerdere gemotoriseerde sneeuwruimers beschikt, waarmee ze vrijwel dagelijks de baan schoonvegen en onderhouden. De voorbije zomer hielden ze een geslaagde crowdfunding-actie, waardoor ze een extra tweedehandstractor konden aankopen om komende winter de baan schoon te vegen. Komende winter zal de baan overal vijftien meter breed zijn. Al in december is het ijs er dik genoeg om de zware tractor veilig te kunnen inzetten. Het succes van de inzamelactie - binnen anderhalve maand was er voldoende geld ingezameld - toont ook aan hoe het hele dorp achter de ijsbaan staat.

Zo lag de ijsbaan erbij op Kerstdag 2016 (Foto: Mattias Bornerberg)


Een nadeel van veel mooie plekjes in het uitgestrekte Zweden, is dat ze moeilijk te bereiken zijn, zeker in de winter. Niet zo voor Tavelsjö. Het dorpje (dat zijn naam deelt met het meer) ligt amper 25 kilometer van de univeristeitsstad Umeå, die zijn eigen internationale luchthaven heeft. Vanuit Umeå kan je vlot met het het openbaar vervoer naar Tavelsjö. Een auto huren is dus niet nodig. In het winterse hoogseizoen rijden er op zaterdag zelfs gratis pendelbussen tussen het stadscentrum en Tavelsjö, speciaal voor de schaatsers. In Umeå zijn er uiteraard tal van hotels, maar je kan ook overnachten in enkele B&B's die vlak bij de natuurijsbaan liggen. Zo waren wij in april te gast bij het erg sympathieke koppel Lena en Mårten. Zij verhuren de hele bovenverdieping van hun huis via Airbnb. Vanuit hun tuin wandel je zo de ijsbaan op.

Gastheer Mårten (rechts) nam ons in april mee voor een tochtje met de slee op het Tavelsjö.


Sinds vorig jaar vindt er op het ijs van Tavelsjö ook een schaatswedstrijd plaats: Tavelsjörännet. Je kunt kiezen uit diverse afstanden (20 of 40 km) én diverse stijlen (op zijn Zweeds en dus met stokken, of op zijn "Hollands" zonder stokken). Nu de welbekende klassieker Vikingarännet nabij Stockholm van de kalender is verdwenen, kan deze wedstrijd de leemte misschien opvullen. Van zodra de definitieve datum voor de editie van 2018 bekend is, zal ik die hier publiceren.


De geveegde baan in januari 2017 (foto's: Tobias Sundqvist)


Wil je meer weten over schaatsen in Tavelsjö? Neem dan gerust contact met mij op via het contactformulier. Ik heb geen enkele commerciële binding of afspraak met Tavelsjö, maar vind het dorpje en de bewoners zo sympathiek, dat ik hen met plezier wil helpen om hun fantastische ijsbaan wat bekender te maken.

Meer informatie is ook beschikbaar bij Visit Umeå.  Over Tavelsjö zelf kan je meer te weten komen via deze link. Voorlopig alleen in het Zweeds, want ik zei het al: Tavelsjö is nog een verborgen parel!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Na de westcirculatie mogelijk subtropische lucht op komst

De verwachtingen voor de komende tien dagen gaan, voor wie op natuurijs zit te wachten, helaas van kwaad naar erger. Tot en met het weekend ...