zaterdag 5 december 2015

Situatie 5 december

Algemene situatie


We bevinden ons vandaag in een strakke zuidwestelijke stroming, gegangmaakt door een hogedrukgebied boven het zuidoosten van Europa en een depressiekern nabij IJsland. Deze strakke stroming zorgt voor een stormachtige wind boven zee. Morgen liggen de isobaren iets verder uit elkaar, maar dan trekt wel een zwak koufront over onze regio. Maandag ligt dit golvende front boven het noorden van Nederland en profiteren wij van een hogedrukwig. Dinsdag bevinden we ons eerst in een brede warme sector, later op de dag (waarschijnlijk na de middag) trekt het koufront over onze regio, woensdag gevolgd door een nieuwe wig. De hele periode blijft de aangevoerde luchtmassa zacht tot erg zacht voor de tijd van het jaar.

De analysekaart van middernacht.

Verdere vooruitzichten (donderdag 10 december tot en met maandag 14 december)

Waarschijnlijk blijft het luchtdrukpatroon ongewijzigd (hoge luchtdruk boven het zuidoosten van Europa en lagedruk nabij IJsland). Het weerbeeld blijft bijgevolg ongewijzigd. Regenzones en mobiele wiggen wisselen elkaar af. De aangevoerde luchtmassa komt van gematigde breedtes. De maxima liggen meestal rond 8 graden, de minima rond 3 of 4 graden. Helemaal op het einde van de verwachtingsperiode is er een kleine kans (20 procent) op een meer noordwestelijke stroming, met koudere bovenluchten. In dat geval zou er wat winterse neerslag kunnen vallen en is een graadje vorst tijdens de nacht mogelijk. Maar zoals gezegd is die kans voorlopig nog erg klein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Daar is de Elfstedenvraag alweer

Het is al ruim 21 jaar geleden dat de vorige Elfstedentocht plaats vond. Blijkbaar zijn velen inmiddels vergeten welk soort winterweer je vo...