woensdag 16 december 2015

Geen spoor van winterweer

Algemene situatie

Tussen een hogedrukgebied boven Centraal-Europa en een moederdepressie ten westen van Ierland, staat in onze omgeving een zuidelijke stroming die erg zachte lucht aanvoert. Boven de Britse Eilanden ligt een secundaire depressiekern, waarvan het frontale systeem ons vandaag veel bewolking en geregeld neerslag oplevert. Morgen bevinden we ons in een brede warme sector, in de nacht van morgen op vrijdag trekt het koufront over onze regio. Ook tijdens het weekend blijft de zuidelijke tot zuidwestelijke stroming erg zachte lucht aanvoeren.

Morgen stroomt er subtropische zeelucht uit de omgeving van de Azoren zowat rechtstreeks naar onze omgeving. Dat zorgt voor extreem zacht weer voor de tijd van het jaar.

Verdere vooruitzichten (maandag 21 december tot en met vrijdag 25 december)

Een zuidelijke hogedrukgordel strekt zich uit van de Azoren tot de Balkan. Nabij IJsland ligt de klassieke moederdepressie. Dat zorgt er voor dat er de hele periode zachte zeelucht naar onze omgeving blijft stromen. In die stroming trekt nu en dan een frontaal systeem mee, dat voor de nodige regen zorgt. De maxima liggen gemiddeld rond 10°C, de minima rond 8°C. De kans op wat lichte vorst tijdens de nachten of wat winterse neerslag, is zo goed als onbestaande. De winter lijkt voorlopig nog héél erg ver weg. Het is wel opletten voor secundaire depressiekernen, die zich snel kunnen uitdiepen tot venijnige stormen en dikwijls pas enkele dagen op voorhand op de verwachtingskaarten opduiken.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vorst tot en met vrijdag, daarna een dooiaanval

De voorbije nachten werd het telkens een graadje minder koud dan verwacht, ook de maxima lagen telkens een graadje hoger. De wind waaide wel...