vrijdag 5 februari 2021

Europees weermodel kiest nu voluit voor winter

 Het Europese weermodel twijfelt deze ochtend niet en laat de winter in de nacht van zaterdag op zondag invallen in heel Vlaanderen. Dat gebeurt met regen die overgaat in onderkoelde regen en later sneeuw.  Volgens dit model ligt de vorstgrens zondagochtend ongeveer gelijk met de taalgrens. Overdag zou het kwik blijven dalen, tot -5°C. Tegen zondagavond ligt er in grote delen van Vlaanderen 5 à 7 cm sneeuw, nog altijd volgens dit model.

De neerslagsoort volgens het Europese model zondagochtend: blauw is sneeuw, rood is ijzel, oranje is ijsregen en groen is gewone regen.


Vrijwel alle 50 ensembleleden gaan hierin mee, want ook de mediaan voor de temperatuur op zondag om 18 uur in Gent ligt op -5°C, wat duidt op een erg grote zekerheid. Het Amerikaanse weermodel gaat niet mee en houdt de vorstgrens de hele zondag zo rond de Belgisch-Nederlandse grens. Ik hecht aan deze berekening wat minder waarde, omdat dit model voor onze omgeving beduidend minder presteert dan het Europese ECMWF-model. Ook het Duitse ICON-model laat het in Vlaanderen sneeuwen en vriezen op zondag. Dat model scoort qua betrouwbaarheid voor onze regio tussen ECMWF en GFS in. Het zwaartepunt van de sneeuwval blijft wel boven Nederland liggen. Daar valt lokaal 20 à 30 cm bij een krachtige noordoostenwind. Ongetwijfeld zullen we daar de beelden van zien tijdens de journaals.

Het sneeuwdek zondagavond volgens de hoofdberekening van het Europese weermodel deze ochtend. (bron: ecmwf.org)


Na de zondagse sneeuw zet de winterkou zich door. Maandag is in de regio Gent een zwaarbewolkte dag met nu en dan nog een paar vlokjes sneeuw. De minima liggen, ondanks de bewolking, rond -5°C. Het gaat immers om transportkou. Overdag ligt het kwik in de regio Gent niet veel hoger dan -3°C. De vorstgrens ligt nog altijd ter hoogte van de taalgrens, dus het blijft allemaal wel erg nipt.

Dinsdag krijgen we nu en dan de zon te zien en blijft het de hele dag droog. De minima liggen lokaal rond -10°C in de buurt van de Nederlandse grens tot rond -5°C in het zuiden van Vlaanderen. In het noorden van Vlaanderen liggen de maxima rond -5°C, in het zuiden rond -2°C. 

Woensdag krijgen we meer en meer zon, maar het blijft koud. De minima liggen in Vlaanderen tussen -5° en -12°, afhankelijk van de opklaringen. De maxima liggen tussen -1°C aan zee en -5°C in het oosten van Vlaanderen. Echt ouderwets winterweer dus. We zien immers een klassieke winterse drukverdeling op de weerkaarten, met een hogedrukgebied boven Scandinavië, IJsland en Groenland en een depressie boven de Alpen en Frankrijk. Daartussen staat in onze omgeving een koude, noordoostelijke stroming.

De ensemble-verwachting voor de temperatuur in Gent. (bron: ecmwf.org)


Ook donderdag blijft het nog koud, met permanente vorst. Vanaf vrijdag worden de verwachtingen onzeker. Een Atlantische depressie probeert dan op te dringen naar onze omgeving, maar krijgt nog altijd tegenwind van het noordelijke hogedrukgebied. Ongeveer de helft van de berekeningen laat de dooi invallen vanaf volgend weekend, de andere helft laat de winterkou voortduren, zij het wat gematigder.

Schaatsijs

Ook de ijspluimen, gebaseerd op het Europese weermodel, zijn nu vrij eenduidig en laten vanaf maandag natuurijs ontstaan op ondiep en beschut water. Het gemiddelde gaat naar 10 cm ijs op vrijdag; op beschut water van 2 meter diep. Dat betekent dat er hier en daar schaatsijs zal zijn. Wat dat wil zeggen in deze pandemie-tijden, daar moeten we misschien stilaan eens gaan over nadenken. Vooral voor het schaatsgekke Nederland is dit een prangende vraag, maar ook voor de Vlaamse schaatsers zou het een immense ontgoocheling zijn als er een algemeen schaatsverbod komt, nu er eindelijk nog eens kans is op natuurijs. Een tip voor onze beleidsmakers: in de Scandinavische landen wordt schaatsen in de buitenlucht op dit ogenblik gepromoot en is het nog nooit zo populair geweest als deze winter.

De "ijspluim" voor midden-Nederland, voor water van 2 meter diep. (bron: knmi.nl)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten