dinsdag 8 januari 2013

Winterinval krijgt vorm

Alle operationele berekeningen van alle weermodellen zitten vanavond op één lijn: tegen het weekend komt de winter er aan. De opbouw verloopt volledig zoals in de bijdrage hieronder vermeld, alleen lijkt het er op dat het weekend iets kouder zal verlopen dan de weermodellen gisteren aangaven. Als we de uitvoer van het Amerikaanse model letterlijk interpreteren, dan valt er zaterdag in Vlaanderen 5 tot 10 centimeter sneeuw bij temperaturen om het vriespunt. Ook het Britse  UKMO-, Duitse GME- en Europese ECMWF-model laten ruimte voor sneeuwval tijdens het weekend. Uiteraard kan er tegen dan nog wel wat verschuiven op de weerkaarten. Voor hetzelfde geld valt de sneeuw uiteindelijk in Noord-Frankrijk of Nederland, maar dat zal pas in laatste instantie duidelijk worden.

Ook na het weekend zou de kou nog aanhouden. De wind blijft overwegend uit de NO-hoek waaien volgens het meest recente EPS. Hoe koud het precies wordt, hangt af van een eventueel sneeuwdek. Voorlopig gaan we uit van lichte tot matige vorst tijdens de nachten en maxima rond het vriespunt. Vanaf woensdag 16 januari loopt de EPS-temperatuurpluim weer wat uiteen, maar het ensemblegemiddelde blijft tot op het einde van de tiendaagse periode vrijwel constant onder nul.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomer in mei

Hoewel we pas mei en dus nog altijd in de lente zijn, kunnen we het weer voor de komende week gerust omschrijven als zomers. Het kwik loopt ...