zondag 13 januari 2013

Meer sneeuw op komst

De sneeuwzone die het voorbije weekend vanuit het zuiden ons land schampte, heeft uiteindelijk vooral in de Westhoek, deVlaamse Ardennen en het Pajottenland een mooi sneeuwtapijt achtergelaten. Plaatselijk viel daarbij tussen de 5 en 10 cm, hier en daar soms zelfs nog wat meer. De rest van Oost- en West-Vlaanderen, delen van Antwerpen en Vlaams-Brabant moesten het stellen met een halve tot 2 centimeter. Het noordoosten van Vlaanderen bleef zoals verwacht sneeuwvrij.

Vandaag kwam het kwik in Drongen nipt boven het vriespunt uit: +0,2°C en dus geen officiële ijsdag. Op een aantal andere plaatsen bleef de temperatuur wel iets onder nul. Vannacht bevinden we ons in een rustig zadelgebied. De wind valt weg en er zijn brede opklaringen. Het vriest op veel plaatsen matig, waar het dikste sneeuwdek ligt plaatselijk misschien ook streng (-10°C of lager). Allicht is dat onder meer het geval in de Westhoek, waardoor het deze keer in het westen van het land beduidend kouder zou kunnen worden dan in het oosten.

Morgen maandag starten we met brede opklaringen. Ondanks het zonnige weer blijft het vrijwel overal vriezen. Door het contrast van de koude bovenluchten met het warme zeewater ontstaan er boven zee sneeuwbuien. Die kunnen de kuststreek en het uiterste westen van ons land binnendrijven. Daar kan dus al van in de voormiddag een stevige sneeuwbui vallen.
In de loop van de namiddag neemt ook in de rest van het land de bewolking toe. Het is de voorbode van een neerslagzone, verbonden aan een depressiekern boven de Noordzee. Deze kern stevent recht op ons land af en dat maakt de situatie enigzins ingewikkeld.

Morgenochtend staat er weinig of geen wind. Als de kern begint te naderen, neemt de wind toe en draait die naar zuidelijke richtingen. Dat betekent dat er koude lucht vanover land wordt aangevoerd. Tegen de avond valt er neerslag aan de kust, die meer en meer landinwaarts trekt. Achter het occlusiefront draait de wind naar westelijke richtingen, maar volgens de regionale weermodellen UKMO-meso en Alaro komen we niet achter het front terecht. Dat wil zeggen dat ook de zachtere zeelucht niet tot Vlaanderen kan doordringen, zelfs niet tot aan de kust. Alle neerslag valt dus gewoon als sneeuw en wat er valt blijft ook liggen. (update ma 14/01: de westkust en de Westhoek zou volgens de meeste modellen vannacht en morgenochtend toch heel eventjes in de zachtere lucht terecht kunnen komen, met tijdelijk licht positieve temperaturen maar op de sneeuw en het sneeuwdek heeft dat weinig invloed. Het Britse model blijft voet bij stuk houden en laat de zachte lucht nergens doordringen).

De depressiekern ligt morgennacht vlak voor onze kust. De rode lijn vormt de grens tussen de koude en zachtere lucht. Het ziet er naar uit dat heel ons land nipt in de koude lucht blijft en dat er dus overal gewoon sneeuw valt.

De meeste sneeuw wordt nu berekend voor het noordwesten van het land. Waarschijnlijk bereikt ze de kust rond 19u 's avonds. Een uur of twee later begint het ook te sneeuwen in het Gentse, nog eens twee uur later in de omgeving van Brussel en Antwerpen. Naarmate de sneeuwzone landinwaarts trekt, neemt de intensiteit wat af. Dat betekent dus dat de kuststreek, de rest van West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen - zoals het er nu naar uit ziet - het dikste sneeuwdek mogen verwachten. Het is altijd gevaarlijk om daar een aantal centimeter op vast te pinnen, maar ik zou voorlopig "gokken" op 10 centimeter of iets meer in het uiterste westen, tussen de 5 en de 10 cm in Oost-Vlaanderen en dan verder afnemend richting het oosten. Dat komt natuurlijk boven op de sneeuw die er al ligt.
De sneeuwval gaat ook gepaard met een vrij strakke wind: tot 4 Bft in het binnenland, tot 5 à 6 Bft aan de kust. In combinatie met de negatieve temperaturen kan de droge sneeuw op open vlaktes dus wegwaaien en op andere plaatsen sneeuwduintjes vormen.

Het blijft koud
Een sneeuwzone betekent vaak meteen ook het einde van een winterperiode. Dat is nu niet het geval. Dinsdag kan er aan de achterkant van de depressie misschien eventjes iets minder koude lucht binnenlekken. Het kwik kan dan plaatselijk enkele graden boven nul komen, maar omdat de dauwpunten laag blijven, wordt het sneeuwdek nauwelijks aangetast. Dinsdagavond begint het al snel overal weer te vriezen. Er kunnen verspreid over de dag en avond nog een aantal sneeuwbuien vallen. Vanaf woensdag liggen we aan de zuidelijke flank van een hogedrukgebied boven Scandinavië. Dat blijft koude lucht naar onze omgeving sturen. De hele week vriest het 's nachts op veel plaatsen matig, lokaal mogelijk ook streng. Overdag halen de maxima niet of nauwelijks het nulpunt. Voor één keer lijkt de winter feller uit te gaan pakken dan het zich eerst liet uitschijnen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten