maandag 7 januari 2013

Koning Winter lonkt naar Vlaanderen

Een eerste horde naar beduidend kouder winterweer lijkt overwonnen. Vanaf overmorgen begint de opbouw van een blokkade ten westen van onze omgeving. Dat is ondertussen ruim binnen de betrouwbare termijn. De berekeningen die de blokkade niet uit de verf lieten komen, mogen we dus schrappen. Daarmee zijn de zachtste oplossingen uit de ensembles verdwenen. Tegen het weekend krijgen we te maken met vorst tijdens de nachten en met maxima die in Vlaanderen allicht nipt positief blijven. De kans op winterse neerslag of sneeuw neemt gevoelig toe.

Vandaag was eens te meer een erg grijze dag. De kern van het hogedrukgebied dat al dagenlang ons weerbeeld bepaalt, is doorgeschoven naar Polen en Tsjechië. Nog altijd stroomt erg zachte en vochtige lucht naar onze omgeving. Morgen dinsdag krijgen we de zoveelste grijze en sombere dag, met nu en dan wat motregen en maxima rond 7°C.

Woensdag zakt de hogedrukkern verder weg naar de Balkan. We komen dan onder de invloed van een oceaandepressie met kern ten noorden van Schotland. Eindelijk komt er weer wat dynamiek in het weer. Het koufront van deze depressie trekt woensdagvoormiddag met regen over ons land. Er wordt zo'n 3 tot 5 mm neerslag verwacht. Na de middag breekt de bewolking open, maar vallen er ook nog een aantal buien. Het koufront lijkt zijn naam niet echt eer aan te doen, want het kwik zakt woensdag nauwelijks. De maxima liggen opnieuw rond 7°C. Het koufront ruimt immers een inversie op: momenteel is het op grotere hoogte nog zachter dan aan de grond. Die zachte lucht op grote hoogte verdwijnt woensdag, maar aan de grond merken we daar in eerste instantie dus weinig van.

In de nacht van woensdag op donderdag halen we minima rond een graad of vier. De eerder genoemde depressiekern trekt snel verder naar het oosten en dat maakt de weg vrij voor de opbouw van een hogedrukwig ten westen van ons. Voor de Noorse kust heeft zich donderdag een hogedrukgebied ontwikkeld dat er op het eerste gezicht met een kerndruk van 1020 hPa niet zo indrukwekkend uitziet, maar het is ook op grote hoogte goed ontwikkeld en vooral dat is van belang. Aan de oostflank van dit hogedrukgebied stroom via de Baltische staten koude lucht naar het zuiden. Wij bevinden ons donderdag nog in een gebied met weinig drukgradiënt, maar door de afkoelende bovenluchten doet het kwik al een klein stapje terug. De maxima liggen rond 6°C.



Vrijdag is de koudere Baltische lucht al wat verder doorgedrongen in de richting van de Lage Landen. In de kern van het hogedrukgebied bedraagt de druk inmiddels 1025 hPa en ze heeft zich wat verplaatst naar het Noorse vasteland (zie kaart hierboven).  De weinige wind die er bij ons staat, begint stilaan de noordoosthoek op te zoeken. De minima liggen vrijdagochtend rond het vriespunt. Er vallen in de loop van de dag enkele buitjes en de maxima blijven steken bij een graad of 5. 's Avonds daalt het kwik opnieuw en de buien die er dan nog zouden vallen, kunnen een winters karakter krijgen.

Zaterdag wordt het stilaan echt interessant op de weerkaarten. Naast het hogedrukgebied boven Scandinavië, zien we ook een depressiekern boven Bretagne. Dat betekent dat de wind bij ons nu duidelijk uit oostelijke richtingen gaat waaien. Bij die depressiekern hoort ook een neerslagzone. De verschillende modellen laten de kern ten zuiden van ons land naar Oost-Europa trekken. Dat zou betekenen dat die neerslag een winters karakter kan krijgen. Mogelijk valt er zelfs sneeuw in Vlaanderen, maar dat zal de komende dagen duidelijk moeten worden. Voorlopig gaan we uit van lichte vorst tijdens de nachten en maxima zaterdag nog rond +4°, zondag rond +2°C. Volgens het EPS zou maandag dan voorlopig de koudste dag worden, met minima in Vlaanderen rond -5°C en maxima rond het vriespunt. Ook daarna zou het nog winters tot licht winters kunnen blijven, maar dan zitten we uiteraard al een heel stuk in het onbetrouwbare gebied.

Aan schaatsijs moeten we bij ons voorlopig nog niet denken. Het noordoosten van Nederland heeft koudere en drogere weerkaarten dan Vlaanderen. Hij lijkt mij niet ondenkbaar dat daar na het weekend voorzichtig de eerste krassen kunnen worden gezet op ondergelopen weilanden en opgespoten atletiekbanen. Misschien kan zelfs de traditionele strijd om de eerste marathon op natuurijs losbarsten.

De "ijspluim" voor het noordoosten van Nederland: vanaf zondag komt de ijsgroei er goed op gang. (Bron: winterplaza.nl)


Geen opmerkingen:

Een reactie posten