donderdag 17 januari 2013

Vlaamse ijsmeesters bereiden zich voor

Op basis van de jongste uitvoer van de weermodellen, verandert er weinig aan de verwachting die ik gisteren heb opgesteld. U kunt ze dus hieronder gerust nog eens nalezen. Alleen wordt de sneeuwzone die ons morgenavond zou bereiken, wat minder actief ingetekend. Veel meer dan 1 à 2 cm lijkt er nergens te gaan vallen. Dat is slecht nieuws voor sneeuwliefhebbers, maar voor de schaatsers klinkt dit als muziek in de oren. Zondag blijft het in Vlaanderen grotendeels droog, maar dan valt er sneeuw in Nederland, het meest in het noorden (Groningen, Drenthe en Friesland) en dat is uiteraard niet zo goed voor het ijs daar.

In Vlaanderen mogen we nu toch ook stilaan op zoek naar onze schaatsen. Tijdens veel winterse periodes blijft het westelijke deel van Vlaanderen op het gebied van ijsvorming wat achter op de Kempen en Limburg, maar dat is nu niet het geval. De voorbije nachten waren het koudst in Oost- en West-Vlaanderen. Dat betekent dat de ijsmeesters van onder meer de Kraenepoel in Aalter en de Damse Vaart al werk hebben gemaakt van de eerste voorbereidingen om straks de schaatsers in de beste omstandigheden te kunnen ontvangen. Voorlopig is het ijs nog nergens vrijgegeven, maar gezien de toch wel koude verwachtingen is dat maar een kwestie van tijd.

Wat betreft de geruchten die hier en daar opduiken over de Elfstedentocht: die zijn veel te voorbarig. Vanochtend was het in Leeuwarden amper -4°C. Er is trouwens veel meer nodig dan alleen strenge vorst (die er trouwens nog maar amper geweest is in Friesland) om een Elfstedentocht te kunnen organiseren. Weermannen, -vrouwen en weerbureaus doen beter geen uitspraken over een eventuele datum. Daar kunnen alleen de Friese organisatoren zelf over beslissen. Uiteraard kunnen weerkundigen daar wel bij adviseren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vorst tot en met vrijdag, daarna een dooiaanval

De voorbije nachten werd het telkens een graadje minder koud dan verwacht, ook de maxima lagen telkens een graadje hoger. De wind waaide wel...