zaterdag 12 januari 2013

Korte sneeuwupdate

De sneeuwzone ligt momenteel (zaterdag 12.00 uur) vlak aan de Frans-Belgische grens, maar zou volgens de kleinschalige weermodellen nauwelijks nog opschuiven naar het noorden. Dat betekent dat er deze namiddag, avond en komende nacht wat sneeuw kan vallen in het zuiden van ons land, elders dwarrelen hooguit enkele vlokken of blijft het droog. Alleen de meso-versie van het ECMWF-model laat een paar centimetertjes sneeuw vallen in West- en Oost-Vlaanderen, maar als we de radarbeelden naast het model leggen, zien we dat de locatie van de huidige sneeuwval niet overeenkomt met wat het model berekent.

Update 21uur: de sneeuwzone ligt nu vooral over de Vlaamse Ardennen en het Pajottenland. Er komen meldingen van een sneeuwdek van 5 cm in de omgeving van Ronse en Geraardsbergen. Boven op de Bosberg (Galmaarden) meldt een plaatselijke weeramateur 7 cm. De sneeuwzone dringt langzaam nog wat op naar het noorden, met nu ook lichte sneeuw in onder meer het Gentse en Klein-Brabant. Daar kan de komende uren nog wat sneeuw bij vallen. De temperatuur zakt nu ook stilaan onder nul.

Voor de verwachtingen op de langere termijn, verwijs ik naar de bijdrage hieronder. Alles bij elkaar is er weinig veranderd en maken we ons nog altijd op voor een weekje (licht) winters weer, met vooral dinsdag sneeuwkansen.

Uitstekende Swings op EK allround
Tot slot ook nog eventjes wijzen op de schitterende prestatie van Bart Swings gisteren op het Europees Kampioenschap allround schaatsen in Heerenveen. Met een nieuw Belgisch record schaatste hij naar de vierde plaats op de 5 kilometer, op amper een paar honderdsten van een seconde van de bronzen plek. Na eerder een keurige 500 meter (traditioneel zijn zwakste afstand), staat Swings nu op een 8ste plek in het tussenklassement. Vandaag volgt de 1500 meter, een afstand waarin hij enkele weken geleden een zilveren medaille haalde in een World Cup-wedstrijd. Als hij na die afstand nog binnen de top-8 staat in het klassement, mag hij morgen ook starten op de afsluitende 10 kilometer.
Vandaag komt bij de dames ook Jelena Peeters in actie. Benieuwd of zij voor een verrassing kan zorgen. Het zou me niet verbazen na haar uitstekende prestaties eerder dit seizoen, met als hoogtepunt de prima tijden in de wereldbekerwedstrijden in Rusland en Kazachstan.

Het EK is live te volgen op de NOS of via de livestream van de website www.schaatsen.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...