dinsdag 15 januari 2013

Enkele koude dagen en nachten op komst

De sneeuwzone van de voorbije nacht hield zich perfect aan de verwachtingen en liet ruim 10 cm sneeuw achter in het westen van ons land, wat minder in het centrum en nog iets minder (tot vrijwel niets) in het oosten. De westkust en de Westhoek kwamen eventjes in de zachte zeelucht terecht, met om middernacht temperaturen in die omgeving tot +3°C. Maar in het grootste deel van Vlaanderen bleef het licht vriezen en de komende dagen wordt het nog kouder. Toch ziet het er niet naar uit dat we in Vlaanderen binnenkort al op grote schaal kunnen schaatsen op natuurijs.

Drongen, dinsdagavond 15 januari 2013

De depressiekern is inmiddels weggetrokken naar het zuidoosten. Een opbouwend Scandinavisch hogedrukgebied krijgt greep op ons weer en stuurt koude landlucht naar onze omgeving. In combinatie met het sneeuwdek, kan dat zorgen voor een paar ijskoude dagen en nachten. Komende nacht al krijgen we brede opklaringen. De temperatuur zakt snel en rond middernacht vriest het op veel plaatsen al matig (-5° tot -10°). Of het boven het sneeuwdek ook op grote schaal tot strenge vorst zal komen, is nog maar de vraag. Daarvoor staat er misschien iets te veel wind, die er voor zorgt dat de onderste koude luchtlagen mengen met de iets minder koude lucht daarboven. Als de wind toch eventjes voldoende zou wegvallen én er is op dat ogenblik net een brede opklaring, dan kan het wel snel gaan en kan het kwik plaatselijk toch onder de -10 duiken.

Morgen woensdag krijgen we een afwisseling van bewolkt en zonnige perioden, maar ondanks dat zonnetje blijft het kwik op veel plaatsen steken bij -2°C. Boven zee vallen buien, maar door de aflandige wind bereiken ze de kust niet. In de nacht van woensdag op donderdag vriest het opnieuw stevig: rond -7°, maar onder gunstige omstandigheden (u kent ze intussen: sneeuwdek, heldere lucht, geen wind) is plaatselijk ook strenge vorst mogelijk.
Donderdag verandert er weinig, al kan er wel wat meer bewolking komen binnendrijven. Het blijft overdag vriezen, met maxima rond -1 à -2°C. In de nacht van donderdag op vrijdag tempert de bewolking de nachtelijke uitstraling. Het vriest licht tot matig, op de meeste plaatsen tussen -3 en -6°C.

Vrijdag zien we nog altijd het hogedrukgebied boven Scandinavië, maar een oceaandepressie komt dichterbij vanaf het westen. De bewolking neemt verder toe en tegen de avond zou er opnieuw wat sneeuw kunnen vallen. Het kwik raakt nog altijd niet boven het vriespunt. Rond de middag is het -2°C, maar door de toenemende bewolking daalt het 's avonds en 's nachts nauwelijks of niet.

Zaterdag komt een randdepressie boven onze omgeving te liggen. Dat maakt de verwachtingen erg onzeker. Blijft de kern ten zuiden van onze omgeving, dan blijft de wind van over land waaien en blijft het licht vriezen. Komt de kern iets noordelijker terecht, dan waait de wind van over zee en gaat het licht dooien. Het is nog afwachten wat het precies wordt. Er is in elk geval kans op winterse neerslag. Dat kan zowel sneeuw, regen als ijzel worden.

Hetzelfde verhaal geldt ook voor zondag en de dagen daarna. De straalstroom blijft voortdurend zuidelijk liggen. De weermodellen zijn er nog niet uit of de meegevoerde depressies ten noorden of ten zuiden van Vlaanderen terecht zullen komen. We zien in het EPS zowel koude als beduidend zachtere berekeningen en het zijn er van elk ongeveer evenveel. Voor de lange termijn wachten we dus nog even af, maar het zou mij niet verbazen als het huidige "vuile" winterweer met een voortdurende afwisseling van vorst, sneeuw en lichte dooi nog een tijdje zou aanhouden.

Natuurijs
In Noordlaren wordt vanavond de eerste marathon op natuurijs geschaatst. "Natuurijs" wil in dit geval zeggen: een onder water gezette atletiekbaan, dus gevaar dat het peloton door het ijs zakt is er niet. Ook de komende dagen staan nog een aantal wedstrijden op dit soort ijsbanen gepland, maar van de echte natuurijsklassiekers is er uiteraard nog geen sprake.
De kans dat de winter zich tijdens en na het weekend kan handhaven is in het noorden van Nederland wel een stuk groter dan bij ons. Daar zullen er dus nog schaatsmogelijkheden bij komen.

In Vlaanderen is er van schaatsen voorlopig geen sprake. Op plaatsen waar er al ijs lag, is de sneeuwval van vorige nacht desastreus geweest. Dat ijs kunnen we voorlopig afschrijven. We zullen onze hoop moeten stellen op wateroppervlaktes die nu nog open liggen en vanaf komende nacht zullen toevriezen. Dat ijs blijft uiteraard de volgende dagen nog absoluut onbetrouwbaar. Vanaf het weekend dreigt er al nieuwe sneeuw en/of dooiweer. Voorlopig ziet het er dus nog niet zo goed uit.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...