dinsdag 1 januari 2013

Op zoek naar de winter

Dat het de voorbije 10 dagen erg stil was op deze blog, had twee redenen. Ten eerste was er nooit enig uitzicht op winterweer van betekenis. Ten tweede: omdat diepwinterse toestanden bij ons eerder uitzondering dan regel zijn, had ik voor zekerheid gekozen en maanden geleden al een weekje midden-Zweden geboekt voor het hele gezin. Daar tekende de winter gelukkig wel nog present.

De hele duur van ons verblijf in Åmot, tussen 23 en 30 december, schommelde het kwik er tussen het vriespunt en -15°C. Een sneeuwdek van 90 cm en vrijwel dagelijks wat lichte sneeuwval, maakte het plaatje helemaal compleet. Een kleine foto-impressie:90 cm sneeuw op en rond het vakantiehuis.

De ochtendzon verlicht de kerk van Åmot

De Bunges-kapel in een winters kader.

Het mooiste huis van het dorp. (Voor de liefhebbers: het staat te koop)

Met spijkerbanden is het heerlijk én veilig rijden over de besneeuwde Zweedse wegen.


Verwachting
Veel minder goed nieuws van het winterfront is er voor onze omgeving. De voorbije tien dagen kregen we te maken met een onvervalste westcirculatie: zeer zacht, somber en erg regenachtig weer. Daarin komt een klein beetje verandering, want het hogedrukgebied van de Azoren schuift wat op in onze richting. Daardoor wordt het droger, maar niet echt kouder. De atmosfeer komt wel tot rust boven onze hoofden, maar de aangevoerde luchtmassa is van oorsprong erg zacht en veel lage bewolking voorkomt nachtelijke uitstraling.

Morgennamiddag en morgenavond is het betrokken en valt er nog wat lichte regen of motregen, daarna lijkt het een week lang vrijwel droog te blijven, op nu en dan wat lichte motregen na. Dat op zich is al eens een verademing. Morgenmiddag ligt de temperatuur rond 7°C, tegen middernacht loopt het kwik verder op tot 9 à 10°C. Het front dat voor de lichte neerslag zorgt, is dus duidelijk een warmfront.

Donderdag bevinden we ons in de warme sector, met maxima rond 11°C. Ook vrijdag en zaterdag halen we nog maxima rond 10°C. Tijdens de nachten daalt het kwik nauwelijks enkele graden.
Na het weekend verandert er nauwelijks iets. Hoge luchtdruk blijft prominent aanwezig boven of iets ten zuiden van onze omgeving. Het blijft zacht en grijs, met veel lage bewolking en nu en dan wat lichte regen of motregen. De maxima dalen iets, tot gemiddeld een graad of 7. 's Nachts blijft het meestal enkele graden boven nul. Op het einde van de verwachtingsperiode is er een kleine kans (minder dan 25 procent) op wat lichte vorst tijdens de nacht of vroege ochtend, maar het begin van een winterse periode lijkt dat zeker nog niet te zijn.

Tot slot, en niet het minst belangrijk, mijn beste wensen voor het jaar 2013, hopelijk vol voorspoed en goede gezondheid. Eén ding staat vast: vroeg of laat brengt het weer voor iedereen wat wils, of u nu van zon, sneeuw, kou of warmte houdt. Gelukkig Nieuwjaar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...