vrijdag 18 januari 2013

Pas op: beperkte ijsaangroei!

Een waarschuwing voor wie dit weekend al zou willen proberen te schaatsen. Ondanks de permanente vriestemperatuur, dikt het ijs de komende drie dagen weinig of niet aan. Dat komt door de bewolking. Die zorgt ervoor dat er weinig of geen uitstraling kan plaatsvinden. Bij helder weer is het aan de grond nog veel kouder dan in de thermometerhut. Als de thermometer op 1,5 meter hoogte dan bijvoorbeeld -5° aanduidt, kan het aan de grond gemakkelijk -10°C zijn. Bij bewolkt weer is dat net andersom. Dan is het aan de grond vaak minder koud dan op 1,5 meter hoogte.

De heldere nachten van gisteren en eergisteren waren ideaal om het ijs erg snel te doen aangroeien. Het bewolkte weer zal nu zorgen voor een beperkte aangroei of zelfs een stagnatie. Daarbij komt nog eens dat er ook wat sneeuw verwacht wordt. Als water bevriest, komt er stollingswarmte vrij. Sneeuw op het ijs én bewolking zorgen ervoor dat die stollingwarmte niet genoeg weg kan. Voor de ijsgroei wordt dit dus niet zo'n goed weekend, ondanks het feit dat het dag en nacht blijft vriezen.

Een extra waarschuwing voor wie in het oosten van Vlaanderen woont of naar de Ardennen gaat: daar pompt de depressie zondag op grote hoogte erg zachte lucht naar onze omgeving: tot +2° op 1500 meter hoogte. Op leefniveau merken we daar niets van: het blijft vriezen en er staat een koude wind uit oostelijke richtingen. Maar de sneeuw die door de zachte luchtlaag valt, die smelt natuurlijk. In de onderste koude luchtlagen bevriest de regen opnieuw, of raakt onderkoeld. In die omgeving kan dus ijsregen vallen, of kan het ijzelen, met spekgladde wegen tot gevolg.
De zachte lucht kan zondag meer dan waarschijnlijk niet doordringen tot het westelijke deel van Vlaanderen. Daar valt eventuele neerslag dus gewoon als sneeuw.

Deze kaart toont de temperatuur voor zondag op ongeveer 1500 meter hoogte. We zien zachte lucht boven het oosten van België. Het westen blijft nipt in de koude lucht.


Op waarnemingshoogte merken we niet veel van de zachte lucht: daar blijft het gewoon vriezen. In het oosten kan dat dus leiden tot ijzel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomer in mei

Hoewel we pas mei en dus nog altijd in de lente zijn, kunnen we het weer voor de komende week gerust omschrijven als zomers. Het kwik loopt ...