vrijdag 18 januari 2013

Schaatsverbod op Kraenepoel dit weekend

Daarnet is besloten om de Kraenepoel in Aalter dit weekend niet vrij te geven voor schaatsers. De ijsvloer is er de voorbije nacht niet aangegroeid, is gemiddeld maar 6 tot 7 centimeter dik en bestaat ook nog eens uit erg bros sneeuwijs. Die kan absoluut nog geen grote massa dragen en daarom hebben de ijsmeesters de terechte beslissing genomen om vandaag, zaterdag en zondag geen schaatsers toe te laten op het ijs.
Ook op het Donkmeer in Berlare is het komend weekend verboden om te schaatsen. Via deze link blijft u op de hoogte van de situatie daar. Burgemeester Jan Vermeulen van Deinze laat eveneens weten dat er in zijn stad voorlopig een algemeen schaatsverbod geldt. Schaatsen op de Oude Leie is momenteel nog uit den boze.

In Aalter hebben ze hun uiterste beste gedaan. Aan de Kraenepoel was alles al in het werk gesteld om de schaatsers te ontvangen. Zelfs de tijdelijke toiletten waren al geplaatst. Deze middag ben ik samen met ijsmeesters Patrick en Willy en de politie van Aalter het ijs van de Kraenepoel opgegaan om het aan een grondige inspectie te onderwerpen. Jammer genoeg kwamen we allemaal tot dezelfde conclusie: het ijs kan een grote mensenmassa nog lang niet aan. De ijsvloer bestaat uit erg bros sneeuwijs van een centimeter of 7 dik. Dit soort ijs heeft veel minder draagkracht dan mooi zwart ijs. Het risico bestaat dat groepen schaatsers en/of ijswandelaars collectief door het ijs zouden gaan. Tijdens het weekend vriest het ook niet hard genoeg om de ijsvloer beduidend aan te dikken (zie de bijdrage hieronder). De Kraenepoel heeft een uitstekende reputatie op het gebied van veiligheid, en dat willen de ijsmeesters ook zo houden. Er was dus maar één mogelijke conclusie: om veiligheidsredenen is het ijs van de Kraenepoel de komende dagen verboden terrein.

De ijsmeesters blijven de situatie bijna van uur tot uur in de gaten houden en zullen de Kraenepoel openstellen van zodra dat verantwoord is.

IJsmeesters Patrick (links) en Willy (rechts) controleren deze middag de ijsdikte op de Kraenepoel.IJsmeester Patrick is zelf een ervaren schaatser, die nog de Elfstedentocht heeft gereden.

Overleg met de politie en verantwoordelijken van de gemeente.


De enig mogelijke conclusie.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...