woensdag 9 januari 2013

Koude berekeningen, maar onzekerheid neemt toe

Het Europese weermodel ECMWF ziet het vanavond wel zitten met de winter. Het laat de temperatuur van zaterdag tot en met het einde van de verwachtingsperiode nauwelijks nog boven het vriespunt komen. Voor winterliefhebbers ziet dat er dus veelbelovend uit. Toch moeten we nog het nodige voorbehoud inbouwen. De operationele berekeningen van de 06 en 12Z-run van het Amerikaanse GFS-model oogden vanavond wat minder overtuigend vanaf begin volgende week. Dat het vanaf vrijdag gevoelig kouder wordt, daar zijn wel alle modellen het roerend over eens.


Als we op de analysekaart van deze middag kijken naar het stromingspatroon in het 300 hPa-vlak (afbeelding hierboven), dan zien we dat de blokkade zich inmiddels heeft gevormd. We zien dat de wind op die hoogte voor de kust van Ierland afbuigt en richting Groenland en IJsland gedwongen wordt. Dat betekent dat zachte maritieme luchtmassa's niet meer tot onze omgeving kunnen doordringen. Dat is een eerste vereiste om bij ons winterweer te kunnen krijgen. Aan die eerste stap is dus al voldaan.

Morgen donderdag is een overgangsdag. We bevinden ons in een zadelgebied, met weinig drukgradiënt en dus weinig wind. Een hogedrukgebied boven Scandinavië versterkt zich en breidt zich wat uit naar het zuiden. Aan de oostelijke flank van deze anticycloon begint koudere lucht naar onze omgeving te stromen. Er hangt nog altijd veel bewolking, al verschijnt er hier en daar wel een opklaring. De maxima liggen rond 6 à 7°C.

Vrijdag bevinden we ons nog altijd in hetzelfde zadelgebied. We krijgen dan wat meer opklaringen. Er staat weinig wind, maar die zoekt wel de oosthoek op. Op grotere hoogte sijpelt wat koudere lucht door. Het resultaat van dat alles is dat het kwik in de loop van de dag begint te dalen. Vanaf zonsondergang vriest het.

Zaterdagochtend ligt het kwik in Vlaanderen op veel plaatsen rond -3°C. Een andere hoofdrolspeler verschijnt nu op de weerkaarten: een depressiekern die tijdens het weekend via het zuiden van Ierland en Engeland naar Frankrijk trekt (zie de kaart hieronder) . De wind blijft daardoor bij ons uit het oosten waaien. Het kwik wordt zaterdag nipt positief, rond +1 à +2°C in westelijk Vlaanderen. De neerslagband van de depressie komt waarschijnlijk tot over Vlaanderen, waardoor er wat winterse neerslag valt. Grote hoeveelheden worden niet meer verwacht. Of er een sneeuwdek zal ontstaan, is nu nog moeilijk in te schatten.



Ook zondag liggen we nog binnen de invloedsfeer van de depressie, waarvan de kern inmiddels boven Corsica is aangekomen. Na een nacht met lichte vorst, komt het kwik zondag overdag waarschijnlijk met moeite tot aan het vriespunt. Er hangt veel bewolking en plaatselijk kunnen er nog enkele sneeuwvlokjes dwarrelen, maar veel neerslag wordt er opnieuw niet verwacht. We moeten nog wel één belangrijke kanttekening maken: als de hele neerslagband een honderdtal kilometer noordelijker terecht komt dan de modellen nu berekenen, dan kan de neerslag zaterdag en zondag evengoed als regen vallen bij licht positieve temperaturen. Die kans is groter aan de Belgisch-Franse dan aan de Belgisch-Nederlandse grens.

Over maandag bestaat er minder twijfel. Op grote hoogte koelt de lucht boven onze hoofden verder af, waardoor het kwik ook op waarnemingshoogte daalt. Maandagochtend duidt de thermometer op veel plaatsen in Vlaanderen -5°C aan. De maxima liggen rond het vriespunt en plaatselijk valt er een sneeuwbuitje.

Vanaf dinsdag vind ik de ontwikkelingen wat onzeker ogen. De operationele berekeningen van de weermodellen zien er allemaal behoorlijk anders uit en vooral het Amerikaanse model is daarbij lang niet altijd winters. Het Europese model daarentegen is veel zekerder van zijn stuk en laat de winter gewoon verder gaan, met een verbazende eensgezindheid in het EPS (zie grafiek hieronder). De volgende dagen zal duidelijk moeten worden of die eensgezindheid wel terecht is. Als dat zo zou zijn, dat kan stilaan de vorming van een ijsvloer beginnen, maar over schaatskansen wil ik mij voorlopig nog niet uitspreken.

Bron grafiek: weerplaza.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten