maandag 14 januari 2013

Korte sneeuwupdate 14 januari

De 12Z-runs van de meso-modellen zitten nu vrijwel allemaal op dezelfde lijn. De depressiekern lijkt iets noordelijker door te komen dan de vorige runs berekenden. Dat betekent concreet dat het uiterste zuidwesten van Vlaanderen vannacht tijdelijk te maken krijgt met een aanlandige wind en dus positieve temperaturen. De grens is daarbij heel erg scherp. Zo zou aan de oostkust (van Knokke tot pakweg Oostende) de wind aflandig blijven. Daar blijft het dus vriezen. Aan de westkust (van pakweg Oostende tot De Panne) is de wind wel aanlandig en daar kan het kwik tijdelijk oplopen tot +3°C. Het lijkt mij niet onmogelijk dat de sneeuw daar helemaal op het laatst nog eventjes overgaat in natte sneeuw of regen. UKMO-meso laat de 0°-grens tegen de ochtend oprukken tot voorbij Gent, DWD-LM tot aan de lijn Aalter-Kortrijk, Alaro tot de omgeving van Roeselare.

Van zodra de kern morgenvoormiddag ver genoeg doorgeschoven is, draait de wind overal weer naar de oostelijke sector en begint het opnieuw te vriezen (uitgezonderd misschien vlak aan zee, daar +1°). De ingedraaide occlusie zorgt in de namiddag opnieuw voor sneeuwbuien die volgens Alaro en DWD-LM vooral in het centrum en oosten weer een paar centimeter sneeuw kunnen lossen. Daarna volgt een nacht met overwegend matige, plaatselijk ook strenge vorst.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...