zaterdag 5 januari 2013

Verandering op komst

Er lijkt wat te bewegen op de weerkaarten. Midden volgende week probeert zich een blokkade op te bouwen. Een zekerheid op winterweer is dat uiteraard nog niet, maar aan het grijze en zeer zachte weer lijkt vanaf donderdag toch een einde te komen. Er is eindelijk weer kans op vorst tijdens de nachten en ook de maxima gaan naar beneden.

Zo ver zijn we nog niet. Het erg sombere, grijze en zachte weer houdt eerst nog enkele dagen aan. Aan de oorzaak van dit eentonige weerbeeld ligt een stevig hogedrukgebied met kern (1038 hPa) boven Bretagne. Enerzijds ligt deze kern dicht genoeg bij onze omgeving om alle dynamiek uit het weer te halen, anderzijds sijpelt aan de noordelijke flank van deze anticycloon voortdurend vochtige zeelucht binnen. Dat zorgt voor veel lage bewolking, nevel en nu en dan wat lichte regen of motregen. Het is daarbij erg zacht, met maxima rond 9°C en minima rond 7°C. Tot en met dinsdag komt er in deze situatie nauwelijks verandering.

Vanaf woensdag lijkt er toch één en ander te bewegen. Het Zuid-Europese hogedrukgebied begint een rug op te bouwen, wat de aanzet kan zijn tot de vorming van een blokkade boven de Oceaan. Voorlopig is het nog te vroeg om met zekerheid te kunnen zeggen of deze poging zal slagen, laat staan waar de hoge- en lagedrukgebieden uiteindelijk komen te liggen. We weten wel dat zo'n blokkade nodig is om de winter tot bij ons te krijgen, en dat de kansen op winterweer in de tweede helft van volgende week dus stilaan toenemen.

Als we kijken naar het EPS van ECMWF en het ensemble van GFS, dan zien we vanaf donderdag een dalende trend in de temperatuur. Tegen volgende weekend is er zo'n tachtig procent kans op vorst tijdens de nachten. Het gemiddelde voor de maxima ligt komend weekend rond 3°C. De spreiding in de berekeningen is uiteraard nog vrij groot, maar maxima van 10°C en meer lijken vanaf donderdag tot het verleden te horen. De kans op ijsdagen in Vlaanderen is voorlopig nog erg klein: zo'n 20 procent op maandag 14 en dinsdag 15 januari. Echt diepwinterse oplossingen zijn er trouwens nog niet te vinden in het EPS, ook niet op de lange termijn. Maar dat het geleidelijk minder zacht wordt, dat lijkt wel vast te staan.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten