woensdag 16 januari 2013

De winter wijkt niet

Zoals te verwachten was, koelde het de voorbije nacht boven een sneeuwdek en onder brede opklaringen op een aantal plaatsen flink af. Lokaal vroor het zelfs streng, onder meer in mijn eigen weerstation. Het kwik zakte hier weg tot -12,2°C. Het koudst werd het in Retie, met -14,9°C. Ook de komende nacht kan het weer flink afkoelen. Tegen het weekend wordt het iets minder koud en neemt de kans op sneeuw opnieuw toe. Volgens de berekeningen die de weermodellen deze ochtend uitvoerden, zou de dooiaanval vanuit het zuidwesten afgeslagen worden en blijft het winterse weer meer dan waarschijnlijk aanhouden.

In de loop van de voorbije nacht daalde het kwik in Drongen tot -12,2°C, strenge vorst dus.

Ons weer wordt op dit ogenblik bepaald door een uitloper van hoge luchtdruk boven Scandinavië. Die ziet er niet meteen indrukwekkend uit, maar zorgt er wel voor dat de aanvoer van koude continentale lucht aanhoudt. Vannacht blijft het vrijwel overal helder. Dat maakt dat er opnieuw strenge vorst (-10°C of kouder) optreedt. Zelfs zeer strenge vorst, -15° of lager, hoort tot de mogelijkheden. De temperatuursverschillen kunnen daarbij erg groot zijn: terwijl het op de ene plek niet kouder wordt dan -7°, kan het 5 kilometer verderop gerust -15°C zijn.  Zo was het deze ochtend bijvoorbeeld -12°C op de luchthaven van Oostende, terwijl het aan het meteopark vlak aan het station van Oostende niet kouder werd dan -7°C.

Morgen donderdag is een zonnige, maar koude dag met maxima rond -3°C. In de loop van de dag neemt de bewolking toe. Vrijdag bereikt ons een neerslagzone vanuit het zuidwesten. Met een temperatuur die in het Vlaamse binnenland de hele tijd rond -3°C blijft hangen, moeten we niet twijfelen: de neerslag valt als sneeuw. Hoeveel precies, dat is nog niet helemaal duidelijk. Het Europese weermodel verwacht voorlopig 2 tot 5 cm in de nacht van vrijdag op zaterdag. Opnieuw lijkt de meeste neerslag voor het westen van het land bestemd: hoe verder naar het oosten, hoe minder sneeuw er zal vallen. Belangrijkste verschil met de vorige sneeuwzone is dat er nu veel minder wind staat. De sneeuw zal dus veel minder opwaaien.

Eerst leek het er op dat deze sneeuwzone het begin was van een periode met dooi. De ochtendruns van de weermodellen laten nu uitschijnen dat de dooi-aanval mislukt. Zaterdag hangt er veel bewolking en valt er nu en dan nog wat sneeuw, maar de maxima komen waarschijnlijk niet boven het vriespunt uit. Ook zondag hangt er nog veel bewolking, maar dan blijft het droog. Het kwik kan dan wel eventjes het vriespunt overschrijden, al zijn er ook heel wat EPS-leden (50 procent) die ook voor zondag een ijsdag voorzien. Na het weekend lijkt het winters te blijven, met maxima iets boven nul en 's nachts meestal matige vorst. Uiteraard is er nog wat onzekerheid, maar het ensemblegemiddelde van de temperatuur blijft vrijwel de hele tiendaagse onder nul en daalt zelfs weer wat op het einde van de termijn.

Natuurijs

Bij dergelijke koude berekeningen begint het allicht bij heel wat schaatsers te kriebelen. Kunnen we in Vlaanderen binnenkort het natuurijs op? De volgende twee dagen zijn alvast gunstig voor de vorming van een ijsvloer: helder weer, erg koude nachten en ook overdag vorst. Vrijdag dreigt sneeuwval jammer genoeg roet in het eten te gooien. Tijdens de sneeuwval staat er weinig wind, zodat de sneeuw niet van het ijs afwaait, maar overal gelijkmatig blijft liggen. We moeten dus afwachten wat het weekend precies brengt. Tot die tijd raad ik iedereen ten stelligste af om het ijs op te gaan. Behalve dan op ondergelopen weilanden. Daar kan het geen kwaad als je eens door het ijs gaat. Maak in elk geval wel dat je toestemming hebt van de eigenaar van het weiland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten