maandag 21 januari 2013

Tijdelijk zachter, dan erg koud, daarna dooi

We mogen nog rekenen op een zestal winterse tot diepwinterse dagen, met op een aantal plaatsen zeker schaatsmogelijkheden. De strenge kou die ons vanaf woensdag te wachten staat, heeft jammer genoeg een dubbelzinnig kantje. Het is de voorbode van een algemene dooi, die na het weekend onafwendbaar lijkt.

In het zog van de sneeuwzone die zondag over ons land trok, is iets minder koude lucht binnengesijpeld. In de loop van de voorbije nacht begon de temperatuur op te lopen en deze voormiddag kwam het kwik voor het eerst sinds een week opnieuw boven het vriespunt uit in Drongen. "Dooi zonder regen of wind is niet waard dat hij begint", zegt de boerenwijsheid. In dit geval klopt dit ook. In de loop van de avond begint het weer te vriezen en komende nacht liggen de minima rond -5°C. (edit 22/01: uiteindelijk varieerden de minima van -1° op plaatsen met hardnekkige bewolking tot -8° waar er brede opklaringen waren. Dergelijke regionale verschillen zullen we de komende dagen nog zien.)

Morgen dinsdag zien we op de weerkaarten een klassieke winterse configuratie: een hogedrukgebied boven het zuiden van Scandinavië en depressiekernen ten zuiden van onze omgeving. Die zorgen samen voor een oostelijke stroming. De aangevoerde lucht wordt weer wat kouder. Op de meeste plaatsen in Vlaanderen blijven de maxima nipt onder het vriespunt. Sneeuw valt er nog nauwelijks, hooguit wat motsneeuw uit hardnekkige lage bewolking. Die lage bewolking bepaalt ook hoe ver de minima in de nacht van dinsdag op woensdag zullen wegzakken. Klaart het voldoende uit, dan zijn minima rond -7°C perfect haalbaar. Blijft de bewolking overheersen, dan zakt het kwik 's nachts nauwelijks. De regionale verschillen kunnen groot zijn.

Woensdag en donderdag verandert er weinig in het grootschalige drukpatroon. De stroming blijft oostelijk tot noordoostelijk. Ook nu is het nog wat afwachten met hoeveel lage bewolking we te maken krijgen. Als er veel bewolking blijft hangen, blijft het kwik dag en nacht hangen rond -5°C. Komen er voldoende opklaringen, dan is het overdag wat minder koud, maar koelt het 's nachts wel af tot -10 of zelfs -15°C.

Vrijdag zien we een drastische verandering op de weerkaarten, die in eerste instantie nog weinig gevolgen heeft. De hogedrukkern zakt weg van Noorwegen naar Denemarken. De wind ruimt van NO naar ZO. Vrijdag blijven we daardoor nog in de continentale lucht. 's Ochtends vriest het plaatselijk streng. Als de mist is verdwenen, wordt het vrij zonnig. Ook overdag blijft het stevig vriezen.

Zaterdag trekt de hogedrukkern verder weg naar Polen en Oekraïne. De wind ruimt verder door naar het zuiden. In eerste instantie voert die nog koude lucht aan van over Frankrijk. 's Ochtends vriest het overal nog stevig, waarschijnlijk rond -10°C. Het blijft nog de hele dag vriezen, maar het kwik begint aan een trage maar gestage opmars die 's avonds en 's nachts niet stopt. Stilaan neemt de kans op winterse neerslag toe.

Zondag wordt een overgangsdag, met een strakke zuidenwind die steeds minder koude lucht aanvoert. Waarschijnlijk komt het kwik vanaf zondagmiddag boven het vriespunt uit. De dooiaanval kan gepaard gaan met sneeuw of ijzel en bijhorende gevaarlijke toestanden.
Vanaf maandag berekenen vrijwel alle weermodellen dan een strakke zuidwestelijke stroming, met maxima die eerst nog rond +5° en later in de week zelfs richting +10° lijken te gaan.

De timing zoals hierboven geschreven, kan nog wat veranderen. Een dooiaanval heeft vaak de neiging om wat vertraging op te lopen, maar hij lijkt in dit geval wel onafwendbaar. Daar laat het EPS van zowel gisteren als vandaag weinig twijfel over bestaan. Hoe lang de zachtere periode zal duren, is uiteraard nog niet duidelijk. Ook februari kan nog erg winters uit de hoek komen.

De EPS-pluimverwachting: nog zes of zeven koude dagen, maar daarna slaat de dooi  waarschijnlijk hard toe. (bron: weerplaza.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten