zondag 31 januari 2016

Bijzonder zacht in de warme sectorOpgesteld op zondag 31 januari om 13.30 uur.


Algemene situatie

Een warmfront trekt vandaag langzaam over onze omgeving. In de warme sector loopt de temperatuur het komende etmaal steeds verder op. Morgen volgt dan het koufront. Daarna komen we tijdelijk in de aanvoer van minder zachte, maritiem polaire lucht terecht. In die stroming trekt woensdag ook een occlusie mee, waarvan het actiefste gedeelte vlak ten noorden van ons lijkt te blijven. Donderdag bereikt een nieuw frontaal systeem onze omgeving, verbonden aan een depressiekern ten zuiden van IJsland.

De weerkaart van deze middag, met het eigenlijke warmfront nog net ten zuiden van ons land.

Verdere vooruitzichten (vrijdag 5 februari tot en met dinsdag 9 februari)

Een moederdepressie tussen de Britse Eilanden en Scandinavië bepaalt ons weerbeeld. Ze stuurt overwegend zachte, maritieme lucht naar onze omgeving. In de achterkamer van een depressiekern kan er soms tijdelijk wat koudere lucht tot onze omgeving doordringen, maar structureel winterweer is met deze drukverdeling onmogelijk.
Het blijft ook uitkijken voor secundaire depressiekernen die zich snel uitdiepen en voor heel wat wind kunnen zorgen. Uiteraard is op deze termijn nog niet in te schatten waar en wanneer deze randdepressies precies zullen ontstaan.
Omdat frontale systemen en mobiele wiggen elkaar afwisselen, blijft het erg wisselvallig. De maxima liggen gemiddeld rond 9 of 10°C, vanaf zondag nog rond 7°C. De minima liggen meestal rond 5°C, mogelijk wat lager als een mobiele rug op het juiste moment over onze omgeving trekt.


Natuurijs (situatie in westelijk Vlaanderen)

Geen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...