dinsdag 19 januari 2016

Eerste ijsdag van deze winter in Drongen

Gisteren maandag bleef het kwik overdag in Drongen steken bij -1,0°C en konden we dus de eerste ijsdag van deze winter bijschrijven. De eerste en allicht voorlopig ook de enige.


Algemene situatie

We bevinden ons vandaag in een gebied met weinig drukgradiënt. In dit gebied is in onze omgeving een vrij koude luchtmassa tot stilstand gekomen. Door uitstraling is het de voorbije nacht nog verder afgekoeld, met op de meeste plaatsen in Vlaanderen matige vorst tot gevolg (-6,6°C in Drongen). De zon is deze tijd van het jaar nog zwak en heeft moeite om de lucht overdag opnieuw op te warmen.
Vannacht ligt een zwakke occlusie boven onze regio. Daardoor hangt er meer bewolking en koelt het wat minder sterk af dan vorige nacht. Morgen is de occlusie weer verdwenen en ontwikkelt er zich pal boven ons hoofd een hogedrukkern. Die kern schuift donderdag naar het oosten, maar blijft nog dicht genoeg in de buurt om Atlantische storingen uit de buurt te houden. Het blijft daarbij nog altijd vrij koud en de kerndruk stijgt vrijdag tot 1040 hPa.
Vrijdagavond en zaterdag is de hogedrukkern verder opgeschoven naar het zuidoosten en dan kan een Atlantische storing wel tot onze omgeving doordringen. De vorst verdwijnt dan.

Morgen ligt een hogedrukkern pal boven onze omgeving. Daarna schuift ze verder naar het oosten en vanaf zaterdag verliest ze haar greep op onze omgeving.


Verdere vooruitzichten (zondag 24 januari tot en met donderdag 28 januari)

Van winter is geen sprake meer. Er staat een zuidwestelijke stroming die zachte zeelucht aanvoert. Nu en dan trekt een storing mee, afgewisseld door een mobiele wig. De maxima liggen eerst rond 10°C, later in de periode rond 7°C. Van zondag tot dinsdag is de kans op vorst tijdens de nacht vrijwel nihil, daarna stijgt de kans op een licht nachtvorstje weer iets.

Natuurijs (situatie in westelijk Vlaanderen)

Hier en daar heeft zich al een ijsvloertje op ondiep water gevormd, maar dat is uiteraard nog niet sterk genoeg om schaatsers te dragen. De komende dagen is het allicht plaatselijk mogelijk om op ondergelopen weilanden te schaatsen, maar doe dat nooit zonder de toestemming van de eigenaar. De vorstperiode duurt helaas te kort om voor veilig schaatsijs te zorgen op wat diepere waters en vijvers. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...