zondag 3 januari 2016

Winter boven het noorden van Nederland

Weerbericht voor Gent en ruime omstrekenOpgesteld op zondag 3 januari om 10.10 uur.


Algemene situatie

De Benelux zit vandaag in de klem van twee dominante weersystemen. Enerzijds ligt er een hogedrukgebied boven Rusland en Scandinavië. Anderzijds bevindt er zich een Atlantische depressie ten westen van Ierland. In het noordoosten van Nederland zorgt het hogedrukgebied ervoor dat er aan de grond koude lucht binnensijpelt. Het lagedrukgebied overspoelt de rest van de Benelux met zachte zeelucht, die op grotere hoogte ook over de koude lucht in het noordoosten heen schuift. Het resultaat: ijzel bij -2°C in Groningen en +7° in Vlaanderen.
De komende dagen slaagt de koude lucht er niet in om terrein te winnen tot in de regio van Gent. De lagedrukkern schuift nog wat dichterbij en geregeld trekken er fronten over onze regio, wat soms voor erg veel neerslag zorgt. Woensdag ligt de opvullende kern zelfs vlak voor onze kust. De hoge luchtdruk trekt zich terug naar het oosten, waardoor ook het winterprikje in het noordoosten van Nederland maar van korte duur is. Ook daar hoeven ze geen natuurijs te verwachten.
Donderdag bevinden we ons in de warme sector van een nieuwe Atlantische depressie en kan het kwik weer hoog oplopen voor de tijd van het jaar.

De merkwaardige temperatuurkaart van deze ochtend: het noordoosten van Nederland mag eventjes snuffelen aan de winter, wat wel zorgt voor ijzel. (bron: KNMI.nl)

Verdere vooruitzichten (vrijdag 8 januari tot en met dinsdag 12 januari)

De hoge luchtdruk boven Scandinavië en het westen van Rusland wijkt van de weerkaarten. Een Atlantische moederdepressie ten westen van Ierland bepaalt ons weerbeeld. De straalstroom ligt daarbij wel iets zuidelijker dan in december, waardoor het niet zo absurd zacht wordt als. De maxima liggen meestal rond 8 à 9°C, de minima rond 6°C en dat is wel nog altijd hoger dan de norm voor deze tijd van het jaar.

Bron: Weerplaza.nl

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...