donderdag 14 januari 2016

Mogelijk zware storm op zee

Vanavond en vannacht kunnen er winterse buien vallen, maar dat zal aan de kust nog het minste van de zorgen zijn. Een depressiekern boven Nederland zorgt immers voor een venijnig windveld. Op volle zee neemt de wind vanavond en vannacht toe tot storm (9 Bft) of mogelijk zelfs zware storm (10 Bft) uit WNW tot NW. De rukwinden halen er uit tot 120 km/u.


Ook aan de kust kan het behoorlijk spoken. Daar neemt de wind vanavond en vannacht toe tot stormachtig (8 Bft) of mogelijk ook storm (9 Bft) uit NW, met rukwinden tot 110 km/u.
De significante golfhoogte neemt op volle zee toe tot 4,8 meter, langs de kust vannacht tot 3,2 meter.

De noordwesterstorm stuwt het zeewater vannacht ook bijna een meter extra op. Het hoogwater in Oostende komt rond 4 uur vannacht waarschijnlijk uit op 545 cm TAW. Dat is nog nipt onder het waarschuwingspeil van 560 cm TAW, dus waarschijnlijk levert het hoogwater op zich geen problemen op. Wel valt dit hoogwater samen met de maximale significante golfhoogte van 3,2 meter. Het is dus niet verstandig om op strekdammen of staketsels te gaan staan. Blijf daar liever uit de buurt, of uiteraard helemaal weg als ze door de politie afgesloten worden.

Gedetailleerde informatie over wind en golven vind je op de website van het kustweerbericht.

Omdat deze situatie als marien meteoroloog al mijn concentratie en aandacht vergt, volgt er vandaag geen gedetailleerd weerbericht voor de omgeving van Gent.

De depressiekern die vannacht boven Nederland ligt, kan bij ons op zee voor een zware storm zorgen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...