dinsdag 5 januari 2016

IJzel in Nederland, geen winterweer bij ons

Algemene situatie

Een lagedrukgebied met kern boven de Britse Eilanden stuurt vandaag zachte, maritieme lucht naar onze omgeving. Boven het noorden van Nederland schuift het warmfront van deze depressie boven veel koudere landlucht in de onderste luchtlagen. Dat zorgt daar voor gevaarlijk weer, met heel wat ijzel. Bij ons in Vlaanderen is daarvan geen sprake.
Morgenmiddag ligt de opvullende depressiekern voor onze kust en verandert er al bij al weinig aan de situatie. De wintergrens blijft dichtbij, maar weet ons niet te bereiken. Ook donderdag ligt er een secundaire depressiekern boven de Noordzee, waardoor de wind bij ons uit het zuidwesten blijft komen en in Noord-Nederland uit de oostelijke sector. Vrijdag trekt dit lagedrukgebied naar het zuiden van Zweden en wordt de wintergrens ook uit het noorden van Nederland verdreven.
Op de langere termijn lijkt het bij ons toch wat kouder te gaan worden (zie bespreking onderaan dit bericht).

Het warmfront boven Nederland vormt de scheiding tussen zachte zeelucht (bij ons) en koude landlucht. Daardoor ijzelde het de voorbije nacht flink in het noorden van Nederland.

Verdere vooruitzichten (zondag 10 januari tot en met donderdag 14 januari)

Een complex lagedrukgebied nabij de Britse Eilanden zorgt eerst bij ons nog voor een zuidwestelijke stroming. Later in de periode schuift dit lagedrukgebied door naar het oosten en stijgt de luchtdruk boven de noordelijke Atlantische Oceaan. Als deze evolutie zich doorzet, dan krijgen we te maken met een noordwestelijke tot noordelijke stroming. De subtropische lucht ruimt dan plaats voor polaire. Daardoor gaan uiteraard de maxima wat naar beneden: van 9°C in het begin van de periode naar (gemiddeld) 4 à 5°C op het einde van de periode. De kans op vorst tijdens de nacht neemt toe tot 50 procent en er kan mogelijk zelfs wat winterse neerslag vallen in Vlaanderen. Het is uiteraard nog afwachten of deze trend zich doorzet.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten