vrijdag 8 januari 2016

Een zonnige januaridag

Algemene situatie

Een mobiele wig zorgt vandaag voor een droge en rustige dag. Morgen komen we onder de invloed van een complexe Atlantische depressie, die bij ons zorgt voor een zuidwestelijke stroming. In die stroming trekt in de nacht van zaterdag op zondag een koufront over onze omgeving., verbonden aan een depressiekern boven Wales en Schotland. Zondag overdag trekt een buienlijn over onze regio. Maandag ligt de depressiekern vlak bij ons in de buurt, wat de verwachting (vooral wat betreft de wind) enigzins onzeker maakt. Dinsdag trekt de kern verder naar het oosten en komen we in een noordwestelijke hoogtestroming terecht.

Het Britse weermodel verwacht dat de kern van het lagedrukgebied maandagmiddag net iets ten noordoosten van onze regio ligt.

Verdere vooruitzichten (woensdag 13 januari tot en met zondag 17 januari)


Als we de kaarten van het ensemblegemiddelde van ECMWF0800 bekijken, zien we een vrij ongewone luchtdrukverdeling. Er ligt een lagedrukgebied boven de Azoren en een hogedrukgebied nabij IJsland en Groenland. Normaal gezien verwacht je dan een goede uitgangspositie voor winterweer bij ons. Spelbreker is evenwel de hoge luchtdruk boven Spanje en de Middellandse Zee. Dat duidt er op dat depressies niet meteen van plan zijn om een zuidelijke koers te gaan volgen en dat we nog altijd vrij veel kans maken op een westen- tot zuidwestenwind.
De drukverdeling van het ensemblegemiddelde is wel erg vlak, wat er op duidt dat er heel wat verschillende oplossingen berekend worden.
Kort samengevat: we krijgen een periode met licht wisselvallig weer. De minima liggen meestal rond of iets boven het vriespunt, de maxima rond 5°C. De spreiding in de oplossingen is vanaf donderdag wel erg groot. Echt diepwinterse weerkaarten (voor Vlaanderen) zijn in het ensemble niet terug te vinden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...