maandag 1 februari 2016

Weerbericht maandag 1 februari

Opgesteld op maandag 1 februari om 11.00 uur.


Algemene situatie

We bevinden ons vandaag in de warme sector van een frontaal systeem, verbonden aan een diepe depressiekern (944 hPa) ten zuiden van IJsland. In de loop van de nacht trekt het koufront over onze regio. In de nacht van dinsdag op woensdag volgt een occlusie en achter dit front zit nog iets koudere (of beter: minder zachte) maritiem polaire lucht. Ook woensdag overdag moeten we nog afrekenen met een occlusie. Daarna krimpt de wind alweer naar het westen en donderdagmiddag zitten we al achter een warmfront. De geschiedenis herhaalt zich vervolgens, want vrijdag bevinden we ons in de warme sector van een frontaal systeem, verbonden aan een diepe depressiekern (955 hPa) ten zuiden van IJsland.

De analyse van 01/02/16 06utc.

Verdere vooruitzichten (zaterdag 6 februari tot en met woensdag 10 februari)

De ene na de andere depressiekern trekt van de noordelijke Atlantische Oceaan naar Scandinavi√ę. Bij ons staat een zuidwestelijke tot westelijke stroming, die zorgt voor een opeenvolging van frontale systemen en mobiele hogedrukwiggen. Het blijft met andere woorden erg wisselvallig en overwegend zacht. De maxima liggen gemiddeld rond 8°C, de minima rond 5°C. De kans op vorst tijdens de nachten is verwaarloosbaar klein. Structureel winterweer in onze omgeving is met deze luchtdrukverdeling voorlopig onmogelijk.


Natuurijs (situatie in westelijk Vlaanderen)

Geen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Extreme onzekerheid, zelfs op korte termijn

De verwachtingen zijn erg onzeker, zowel op de korte als op de langere termijn. Vannacht en morgenochtend al, bijvoorbeeld. Na de doortoch...