donderdag 28 januari 2016

Het blijft aanhoudend zacht

Opgesteld op donderdag 28 januari om 09.15 uur.


Algemene situatie

Boven de Azoren en de Middellandse Zee ligt een gordel van hoge luchtdruk. Boven de noordelijke Atlantische Oceaan en Scandinavië zien we tal van depressiekernen. Dat alles zorgt in onze omgeving voor een westelijke stroming.
Vandaag profiteren we tijdelijk van een hogedrukwig. Iets na middernacht bereikt een zwak warmfront onze kust vanuit het westen. Daardoor bevinden we ons morgen in een warme sector, waarin een strak windveld staat. Het koufront begint te golven en houdt zich zaterdag in onze buurt op. Door het golven van dit front, is het moeilijk om een concrete timing op de neerslag te zetten, maar waarschijnlijk komen we zaterdagmiddag achter het front terecht. Zondag zien we dit golvende opnieuw boven of vlak ten zuiden van ons land liggen.
Maandagnamiddag of -avond zou dan een actief koufront van een Schotse depressiekern over onze regio trekken. Achter dit front zit wat koudere, maritiem polaire lucht.

Een mobiele wig zorgt vandaag voor een aangename dag.

Verdere vooruitzichten (dinsdag 2 februari tot en met zaterdag 6 februari)

Een zwakke hogedrukrug verplaatst zich van de Atlantische Oceaan (dinsdag) naar Centraal-Europa (vrijdag). Dat zorgt eerst voor de aanvoer van maritiem polaire lucht, later van maritiem subtropische lucht. Daarna lijken we opnieuw in een westelijke stroming terecht te komen, al moeten we daar uiteraard nog het nodige voorbehoud bij maken.
Vooral woensdag en donderdag, als we ons in de polaire lucht bevinden, levert het kwik iets in. De maxima liggen dan rond 7°C, de minima iets boven het vriespunt. Later in de periode lijken de maxima opnieuw iets hoger uit te komen, gemiddeld rond de 8 à 9°C. Er is dan nog altijd een kleine kans op wat lichte vorst tijdens de nachten.
Het blijft wisselvallig, maar erg grote neerslaghoeveelheden worden voorlopig niet berekend.


Natuurijs (situatie in westelijk Vlaanderen)

Geen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomer in mei

Hoewel we pas mei en dus nog altijd in de lente zijn, kunnen we het weer voor de komende week gerust omschrijven als zomers. Het kwik loopt ...