maandag 25 januari 2016

Weerbericht maandag 25 januari

Algemene situatie

Een mobiele wig trekt vandaag via onze omgeving naar het oosten. Vanavond bereikt een nauwelijks actief koufront onze regio. Het is verbonden aan een depressiekern boven de Noorse Zee. Actievere systemen volgen op dinsdagavond en woensdag, verbonden aan een reeks depressiekernen die in een strakke zuidwestelijke stroming van de Atlantische Oceaan richting Scandinavië koersen. Donderdag zorgt een nieuwe wig tijdelijk voor wat rust. De hele verwachtingsperiode is de aangevoerde luchtmassa maritiem subtropisch en dus erg zacht van oorsprong.

Verdere vooruitzichten (zaterdag 30 januari tot en met woensdag 3 februari)

Tussen een hogedrukgordel ten zuiden van ons en een moederdepressie boven de Noorse Zee en later Scandinavië, staat in onze omgeving een strakke westelijke stroming. Die zorgt voor de typische opeenvolging van frontale systemen en mobiele wiggen. De aangevoerde luchtmassa blijft maritiem en erg zacht. De maxima liggen gemiddeld rond 10°C, de minima rond 6°C. Als een mobiele hogedrukrug toevallig tijdens de nacht overtrekt, kan het eventjes uitklaren en lichtjes vriezen aan de grond, maar van structureel winterweer is er de komende tien dagen absoluut geen sprake.

Natuurijs (situatie in westelijk Vlaanderen)

Er is er geen meer en er komt er voorlopig ook geen meer.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Vorst tot en met vrijdag, daarna een dooiaanval

De voorbije nachten werd het telkens een graadje minder koud dan verwacht, ook de maxima lagen telkens een graadje hoger. De wind waaide wel...