woensdag 6 januari 2016

Grote temperatuursverschillen in de Benelux

Algemene situatie

Een occlusiefront, verbonden aan een opvullende depressiekern boven het zuiden van Engeland, ligt de hele dag boven onze omgeving, maar is weinig actief. Dit front vormt ook de scheiding tussen de zachte zeelucht bij ons en de veel koudere landlucht boven het noordoosten van Nederland, waar de winter nu al enkele dagen regeert.
Morgenochtend moeten we afrekenen met een actiever front, verbonden aan een Schotse depressie. Het occlusiepunt van de storing ligt dan boven onze omgeving, waardoor we ons aan heel wat neerslag mogen verwachten. Dit front trekt naar het noordoosten en maakt morgen ook een einde aan het winterweer in het noorden van Nederland. Vrijdag bevinden we ons tijdelijk in een zadelgebied, maar zaterdag bereikt de volgende storing al onze kust vanuit het zuidwesten.
Begin volgende week lijkt ook in Vlaanderen de kans op een winters weertype toe te nemen (zie bespreking onderaan dit bericht).


Het temperatuursverschil tussen het noordoosten en het zuidwesten van Nederland was ook deze ochtend nog indrukwekkend. (Bron: knmi.nl)



Verdere vooruitzichten (maandag 11 januari tot en met vrijdag 15 januari)


Het ensemblegemiddelde voor volgende week woensdag: een duidelijke trend naar de aanvoer van maritiem polaire lucht.


Een depressie in de omgeving van de Britse Eilanden zorgt bij ons in eerste instantie voor een zuidwestelijke stroming die zachte maritieme lucht aanvoert. Deze depressie trekt verder naar het oosten en boven de noordelijke Atlantische Oceaan stijgt de luchtdruk. Daardoor ontstaat er in onze omgeving een noordwestelijke tot noordelijke stroming met polaire lucht. Vooral de bovenluchten koelen daarbij af. Aangezien de wind van over het relatief erg warme water van de Noordzee komt, warmen de onderste luchtlagen wel wat op. Mogelijk valt er wat winterse neerslag, maar het wordt voorlopig erg moeilijk om met deze drukverdeling droge sneeuw in Vlaanderen te krijgen. Dat kan wel lukken als een eventuele secundaire depressie ten zuiden van ons zou doortrekken en de wind volledig de continentale hoek opzoekt.
De temperatuursverwachting van het ECMWF-ensemble vertoont voor Vlaanderen een duidelijke daling. Eerst liggen de maxima nog rond 8°C, op het einde van de periode dalen ze waarschijnlijk naar 3 à 4°C. De minima liggen eerst rond 3°C, op het einde van de periode vergroot de kans op lichte nachtvorst tot 75 procent. De kans op een ijsdag in de omgeving van Gent ligt op het einde van de periode rond 10 procent.
Afwachten of deze afkoelende trend zich de volgende dagen weet te handhaven in de modeluitvoer.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten