vrijdag 29 januari 2016

Alweer stormachtig boven zee

Opgesteld op vrijdag 29 januari om 09.15 uur.


Algemene situatie

Een snel uitdiepende depressiekern trekt vandaag van Schotland naar Noorwegen en zorgt ook bij ons voor een strak windveld. Het weinig actief warmfront van deze depressie ligt momenteel boven onze omgeving, vannacht volgt het veel actievere koufront. Dit front blijft morgenvoormiddag boven onze kust slepen, trekt vervolgens eventjes naar Frankrijk en Duitsland, maar keert zondag als warmfront terug. Maandag bevinden we ons dan in de warme sector.


Verdere vooruitzichten (woensdag 3 februari tot en met zondag 7 februari)

Een weinig uitgesproken hogedrukwig trekt woensdag en donderdag van de Atlantische Oceaan naar het Europese vasteland. Daardoor komen we eventjes in wat minder zachte maritiem polaire lucht terecht. Daarna zorgt een complexe depressie boven de Britse Eilanden en de Noordzee opnieuw voor een zuidwestelijke tot westelijke stroming. Bij een dergelijke configuratie is het altijd uitkijken voor secundaire depressiekernen die zich erg snel kunnen uitdiepen.
De maxima liggen woensdag en donderdag tijdelijk wat lager, rond 7°C. Later in de periode liggen ze opnieuw rond 9°C. Er is een erg kleine kans (minder dan 10 procent) op wat lichte vorst tijdens de nacht.
Woensdag en donderdag is het tijdelijk wat droger, daarna wordt het opnieuw erg wisselvallig.


Natuurijs (situatie in westelijk Vlaanderen)

Geen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...