woensdag 20 januari 2016

Weerbericht woensdag 20 januari

Algemene situatie

Een verzwakte occlusie ligt momtenteel boven onze omgeving en zorgt plaatselijk voor wat lichte neerslag, die aanvriest op het bevroren aardoppervlak. Vlak ten zuiden van ons ontwikkelt zich vandaag een hogedrukkern, waardoor met een zwakke noordwestelijke stroming tijdelijk wat zachtere zeelucht binnensijpelt. Morgen schuift deze kern door richting Tsjechië en krimpt de stroming opnieuw naar het zuidzuidoosten. Vanaf vrijdag ligt de kern te ver uit onze buurt om ons weer nog te beïnvloeden en kan een Atlantische storing doordringen tot onze omgeving. Daarmee komt er een einde aan dit speldenprikje van de winter.
Tijdens het weekend strekt een indrukwekkend hogedrukgebied zich uit van Noord-Afrika tot Centraal-Europa. Ook bij ons is de luchtdruk hoog, ongeveer 1030 hPa. Maar de stroming is zuidwestelijk en voert zachte subtropische luchtmassa's aan. Van winterweer is er voorlopig geen sprake meer.

Een hogedrukkern ontwikkelt zich vandaag ten zuiden van ons. Boven ons ligt een zwak occlusiefront.

Verdere vooruitzichten (maandag 25 januari tot en met vrijdag 29 januari)

De luchtdruk is hoog ten zuidoosten van onze omgeving en laag ten noordwesten van onze omgeving. Bij gevolg staat er bij ons een overwegend zuidwestelijke stroming. Frontale systemen en mobiele wiggen wisselen elkaar af. De maxima liggen eerst rond 10°C, later in de periode waarschijnlijk rond 7°C. De eerste nachten verlopen vorstloos, later neemt de kans op wat vorst tijdens de nachten opnieuw iets toe.

Natuurijs (situatie in westelijk Vlaanderen)

Hier en daar heeft zich een ijsvloertje op ondiep water gevormd, maar dat is uiteraard nog niet sterk genoeg om schaatsers te dragen. De komende twee dagen groeit deze ijslaag nauwelijks nog aan en vanaf vrijdag treedt de algemene dooi in. Het zal dus niet mogelijk zijn om te schaatsen op natuurijs in onze omgeving.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Zomer in mei

Hoewel we pas mei en dus nog altijd in de lente zijn, kunnen we het weer voor de komende week gerust omschrijven als zomers. Het kwik loopt ...