zondag 10 januari 2016

Winterse buien op komst

Algemene situatie

Een complex lagedrukgebied boven de Britse Eilanden blijft de komende dagen ons weerbeeld bepalen. De voorbije nacht trok een koufront van deze depressie over onze regio. Achter dit front zit een portie onstabiele maritieme lucht waarin vandaag enkele buien ontstaan. Maandag ligt de kern voor de Britse oostkust en staat er in onze omgeving een zuidwestelijke stroming. In die stroming trekt dan een occlusie en enkele buienlijnen mee. Het blijft dus erg wisselvallig. De wind komt dan wel uit het zuidwesten, maar voert eigenlijk, met een ommetje rond de kern, polaire lucht aan. Het kwik loopt dus lang zo hoog niet op als in december het geval was bij een zuidwestenwind.
Dinsdag ligt de kern boven de zuidelijke Noordzee. In Nederland staat er dan weinig wind, maar Vlaanderen ligt aan de rand van het strakke westelijke windveld. De bovenluchten zijn vrij koud: rond -30°C op 500 hPa (+/- 5000 meter) en -6°C op 850 hPa (+/- 1500 meter), maar de wind komt van over zee, waardoor de onderste luchtlagen opwarmen. Eventuele buien vallen in Vlaanderen dus vooral als regen, met soms ook wat natte sneeuw of stofhagel.
Woensdag liggen we tijdelijk op de noordelijke flank van een mobiele hogedrukwig. Ook dan blijft de wind uit het westen komen.
Donderdag is een interessante dag. Een ondiepe depressiekern ligt dan vlak in onze omgeving. Als ze ten zuiden van ons blijft, is de wind aflandig en blijven de bovenluchten koud genoeg om voor wat sneeuw te zorgen, ook in onze omgeving. Blijft ze ten noorden van ons, dan komt de wind van over zee en zijn ook de bovenluchten te warm om voor winterse neerslag te zorgen. Stellige uitspraken durf ik daar nog niet over te doen, maar op basis van de huidige weerkaarten lijkt op zijn minst smeltende sneeuw weldegelijk tot de mogelijkheden te behoren.

Volgens het Europese weermodel ligt donderdag en vrijdag een lagedrukkern pal boven onze omgeving. In combinatie met de vrij koude bovenluchten maakt dat winterse neerslag waarschijnlijk. Of dat ook droge sneeuw kan zijn, is voorlopig nog afwachten.



Verdere vooruitzichten (vrijdag 15 januari tot en met dinsdag 19 januari)

De moeilijk in te schatten situatie van donderdag en vrijdag heeft ook zijn gevolgen voor de lange termijn. Na de doortocht van de neerslagzone lijkt zich immers een hogedrukgebied op te bouwen boven onze omgeving. In deze hogedrukkern zitten in eerste instantie nog koude bovenluchten ingevangen: rond -7°C op 850 hPa (ongeveer 1500 meter hoogte). Als deze koude lucht tot rust komt boven onze omgeving én er ligt een sneeuwdek, dan kunnen we ons opmaken voor enkele winterse dagen met 's nachts lichte tot matige vorst en ook overdag temperaturen die nauwelijks het vriespunt halen.
Ligt er geen sneeuwdek van betekenis in Vlaanderen, dan maken we kans op een rustig en vrij koud weertype en maxima enkele graden boven het vriespunt. Maar ook in dat geval is een ijsdag eventueel mogelijk: als er zich een sterke inversie opbouwt en de mist de hele dag blijft hangen.
De opbouwende hogedruk onderdrukt in elk geval de neerslag. De grootste wisselvalligheid verdwijnt dus.
De echt zachte oplossingen lijken voorlopig uit het ensemble verdwenen. Het ziet er niet naar uit dat we de komende tien dagen nog in de buurt van de +10° geraken.
Er is een kleine kans dat er zich vanaf volgend weekend wat ijs begint te vormen op ondiep water in onze regio, maar voorlopig is het nog veel te vroeg om al te beginnen dromen van schaatsmogelijkheden.

(De pluimgrafiek hieronder loopt tot 24 januari, maar de bespreking van de laatste 5 dagen van deze veertiendaagse grafiek laat ik bewust altijd achterwege omdat de ensemble-techniek volgens mij nog altijd tekortschiet om concrete uitspraken te kunnen doen over het weerbeeld tijdens deze periode).

De pluim maakt duidelijk dat we evolueren naar een periode met kans op vorst, vooral 's nachts en mogelijk ook overdag. Veel zal afhangen van wat er donderdag en vrijdag gebeurt. (bron grafiek: weerplaza.nl)

En zo ziet de "ijspluim" er uit: een kleine kans op wat ijsvorming in onze omgeving vanaf volgend weekend.

(Bron: winterplaza.nl)



Geen opmerkingen:

Een reactie posten