dinsdag 12 januari 2016

Complex lagedrukgebied van IJsland tot Polen

Algemene situatie

Een complex lagedrukgebied, dat zich momenteel uitstrekt van IJsland over de Britse Eilanden tot Polen, blijft de komende dagen ons weer bepalen. Het stuurt maritiem polaire lucht naar onze omgeving. In die stroming trekken geregeld frontale systemen en buienlijnen mee.
Komende nacht trekt de ingedraaide occlusie van een secundaire depressiekern in de Duitse Bocht over onze omgeving. Ze wordt meteen gevolgd door een occlusie van een randdepressie nabij Schotland. Morgen overdag zorgt een mobiele wig tijdelijk voor droger weer, maar 's avonds bereikt een warmfront onze regio, verbonden aan alweer een nieuwe secundaire depressie, deze keer met kern nabij Wales. Het koufront volgt donderdag overdag, meteen gevolgd door de ingedraaide occlusie.
Vrijdag en zaterdag blijft er een noordwestelijke stroming staan. Er worden dan winterse buien aangevoerd, maar de wind blijft de hele tijd van over de relatief warme Noordzee waaien. Daardoor warmen de onderste luchtlagen op en is de kans op droge sneeuw in Vlaanderen klein. De Ardennen mogen zich wel opmaken voor een sneeuwlaag.

Een complex lagedrukgebied bepaalt de komende dagen het weer in onze omgeving.

Verdere vooruitzichten (zondag 17 januari tot en met donderdag 21 januari)

Zondag stijgt de luchtdruk in onze omgeving, terwijl er ook nog een kleine lagedrukkern ten oosten van onze regio naar het zuiden zakt. De bovenluchten zijn dan vrij koud, rond -8°C op 850 hPa. Het wordt minder wisselvallig en de ingevangen koude lucht in de hogedrukkern zorgt ervoor dat we enkele koudere dagen krijgen. De maxima liggen iets boven het vriespunt, de minima rond -3°C.
Later in de periode (vanaf woensdag) lijkt het centrum van de hoge luchtdruk ten zuiden van onze omgeving te gaan liggen. Dat betekent dat er een (zwakke) zuidwestelijke tot westelijke stroming op gang komt. We maken de meeste kans op een overgang naar een vrij droog maar minder koud weertype, met minima rond het vriespunt en maxima rond 4°C. Er is een kleinere kans dat het koudere weertype aanhoudt.
Er kan zich vanaf het weekend dus wat ijs vormen op ondiep water, maar de kans dat er schaatsijs komt is voorlopig erg klein.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...