dinsdag 31 januari 2012

De kou is er (en blijft er)

De weermodellen zijn vanavond vrij anoniem: ook komend weekend zal winters verlopen. De weerkaarten ogen misschien wat minder diep winters, maar de drukverdeling blijft gunstig genoeg om ons in de koude landlucht te houden. Vrijdag is er een heel klein kansje op wat sneeuw, zondag is die kans iets groter. De nachten blijven erg koud, met matige tot strenge vorst en ook overdag blijft het op de meeste plaatsen vriezen.

Nederland zat vanmiddag al volop in de vorst. Grote delen van Vlaanderen moesten nog wachten tot vanavond. (Bron kaartje: www.knmi.nl)

Nederland zit al sinds gisteren in de koude vrieslucht. Daar is vanavond zelfs al de eerste marathon op natuurijs gereden. Vlaanderen moest nog tot vanavond wachten voor de transportkou met volle overtuiging kwam binnengewaaid. In het westen van Vlaanderen kwam het kwik overdag nipt boven het nulpunt, maar tegen de avond nam ook daar de noordoostenwind toe en begon het te vriezen. En van die vrieskou raken we voorlopig niet meer af.

Vooral morgen woensdag en donderdag is het ijskoud. We leggen dan de basis van onze koudegolf, want dan komt de ijskoude vrieslucht binnen gewaaid die zich daarna niet zomaar meer laat verdrijven. Tussen het Russisch-Scandinavische hogedrukgebied en een Italiaanse depressie stroomt in een snel tempo koude landlucht naar onze omgeving. Morgenochtend (woensdag) vriest het op veel plaatsen matig tot streng, overdag loopt het kwik niet veel hoger op dan -3°C. De strakke oostenwind maakt het voor het gevoel steenkoud. In de nacht van woensdag op donderdag vriest het plaatselijk streng. Donderdag is een zonnige dag met maxima rond -3°C, de nacht daarna vriest het opnieuw streng. Vrijdag overdag blijft het licht vriezen. Er komt wat meer bewolking binnendrijven en er is een klein kansje op wat sneeuw. 's Nachts klaart het uit en is er opnieuw strenge vorst mogelijk.

Zaterdag staat er een zwak oostenwindje en is het opnieuw zonnig. De lucht op grote hoogte (1500 meter) is met -15°C nog altijd ijskoud. De zon slaagt er dus niet in om het kwik boven het vriespunt te krijgen. Ook zaterdag blijft het overdag licht vriezen. In de nacht van zaterdag op zondag krijgen we opnieuw matige tot strenge vorst. Zondag draait de wind wat meer naar zuidelijke richtingen. Dat betekent niet dat het opvallend zachter wordt, want ook in Frankrijk is het nu bitter koud. Er sijpelt wel iets vochtigere lucht binnen. Er hangt dus meer bewolking en mogelijk valt er wat sneeuw, maar daar moeten we de volgende dagen nog wat meer duidelijkheid over krijgen. Als er sneeuw valt, blijft die uiteraard liggen, want het kwik komt ook zondag overdag niet boven het vriespunt. In de nacht van zondag op maandag volgt er opnieuw - het wordt bijna eentonig - matige tot strenge vorst.

Ook de eerste dagen van volgende week lijken erg koud te blijven. Het Russische hogedrukgebied zakt wat naar het zuiden en maakt verbinding met het Azorenhoog, maar de as blijft ten noorden van ons. Dat betekent dat de wind vanover het koude continent blijft waaien. Daarna worden de verwachtingen uiteraard onzeker, maar met koning Winter die nu streng regeert in vrijwel heel Europa, lijkt mij de kans vrij groot dat we aan het begin staan van een winterse februari. Uiteraard zal het geen maand aan één stuk blijven vriezen, maar een tijdelijke dooi hoeft zeker het einde nog niet te betekenen van de ijspret.

IJsvorming
Tot slot nog iets over de ijsvorming. Zoals verwacht moet die in Vlaanderen nog volop op gang komen. Dat betekent dat er de eerste drie dagen van schaatsen nog niet veel sprake kan zijn, tenzij ergens op een ondergelopen weiland. Vrijdag kan er hier en daar misschien een stapje op het ijs worden gezet, maar dat is veel eerder uitzondering dan regel. Het ijs zal op de meeste plaatsen vrijdag nog erg onbetrouwbaar zijn. Tegen zaterdag zal het ijs op veel plaatsen een beperkt aantal schaatsers kunnen dragen. Helaas begint dan het weekend en dreigt een te grote stormloop op de nog jonge ijsvloer. Wacht liever een dagje langer, want het blijft vriezen. Wees in elk geval uiterst voorzichtig!

4 opmerkingen:

 1. vandaag ligt de oude leie mooi dichtgevroren en de ondergelopen weide iets verderop is al redelijk van dikte ...maar toch te vroeg om te schaatsen , VOOR zaterdag kan het zeker NIET!!! let op mensen , door het ijs zakken is niet zo plezant zoals sommigen denken , ook niet als het ondiep is , je kan u serieus snijden aan het ijs

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bedankt voor deze informatie! Voor zaterdag zal er inderdaad nog niet veel geschaatst kunnen worden.
   Wel goed nieuws dat de Oude Leie dicht ligt. Is dat over de hele lengte? Waar er nu al ijs ligt, zal het in elk geval snel aangroeien.

   Verwijderen
  2. NEE gert nog niet over de ganse lengte , nog paar open plaatsen van de wind... ja maar ik hoop dat de massa zaterdag het nog niet uitprobeert want dat zou wel es fataal kunnen aflopen .....dus iedereen let goed op en volg de instructies van de ervaren personen op het ijs zaterdag als die er al zullen zijn ...mijn voorkeur gaat uit naar zondag ...

   Verwijderen
 2. Die dekselse wind inderdaad! Ik ben een uurtje geleden even gaan kijken naar de vijvers van het kasteel van Horst en in het midden is er nog een grote plaats die niet dichtgevroren is! Terwijl het langs de kant al een behoorlijk dicht ligt en het ijs tegen zaterdag wellicht al meer dan 8 cm dik is. Dat wordt levensgevaarlijk wanneer ze dan het ijs op gaan en dan nietsvermoedend wat verderop schaatsen op wellicht zeer dun ijs... Hopelijk brengen ze via de media iedereen op de hoogt.

  BeantwoordenVerwijderen

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...