maandag 9 januari 2012

De winter nadert, maar is er nog niet

De winter begint in de loop van de week eventjes aan een opmars naar Noord- en Oost-Europa, maar voorlopig lijkt  het weinig waarschijnlijk dat ook de Lage Landen in de winterse prijzen zullen delen. Toch is dit al een hele prestatie, in een winter die prima op koers ligt om één van de zachtste te worden sinds het begin van de waarnemingen.

Als de weermodellen het bij het rechte eind hebben, wordt het volgende week eindelijk kouder in Noord- en Oost-Europa.
Het was eventjes schrikken toen de weermodellen zaterdagavond en zondagochtend plots een aantal koude ontwikkelingen begonnen te tonen. In de ensembles was al meteen duidelijk dat de onzekerheid nog erg groot was en inmiddels lijkt een echte winterinval voorlopig nog weinig waarschijnlijk. We zien op de weerkaarten op dit ogenblik een hogedrukgebied met kern boven Frankrijk en de Golf van Biskaje. Deze kern schuift de volgende 48 uur nog wat verder door naar onze omgeving.  Donderdag palmt het hogedrukgebied het grootste deel van Midden- en Zuid-Europa in. Vervolgens splitst zich een afzonderlijke kern af met centrum boven Ierland. Dit hogedrukgebied bouwt zaterdag een rug uit naar het noorden. Daardoor kan een portie koude poollucht afzakken naar Scandinavië en Oost-Europa.

Eventjes leek het er op dat er vervolgens een verbinding zou kunnen ontstaan met een hogedrukgebied in het noorden van Rusland. In dat geval zou de koude lucht ook onze richting kunnen uitkomen, maar die ontwikkeling is inmiddels weinig waarschijnlijk geworden. De koude lucht komt in elk geval wel wat dichterbij. In Moskou liggen de maxima nu nog rond het vriespunt en 's nacht vriest het er maar enkele graden. Begin volgende week liggen de maxima er rond -10°C en de minima rond -15°C. Dat is verre van uitzonderlijk voor die omgeving, maar toch behoorlijk wat frisser dan nu. Het ziet er naar uit dat begin volgende week de vorstgrens overdag in de omgeving van Polen komt te liggen.

Verwachting
Tot en met donderdagmiddag blijft het bij ons overwegend grijs en zacht, met maxima rond 10°C en minima rond 6°C. In de loop van donderdagnamiddag of -avond passeert een koufront vanuit het noordwesten. Vrijdagochtend liggen de minima rond +2°C, overdag stijgt het kwik tot 6 à 7°C. We krijgen dan geregeld de zon te zien en het blijft overwegend droog. Dat is ook zaterdag nog het geval, dan met maxima rond 5°C en minima rond het vriespunt. Zondagochtend vriest het op de meeste plaatsen lichtjes. In de loop van de dag neemt de bewolking toe, met maxima rond 4 à 5°C. Vanaf maandag is de temperatuursverwachting voor onze omgeving erg onzeker. De uitersten in de berekeningen voor de maximumtemperatuur liggen tussen +11°C en -1°C. Voor de minimumtemperatuur op dinsdag is dat tussen -6°C en +10°C. Daar kunnen we dus nog geen zinnige uitspraken over doen.

1 opmerking:

  1. Het blijft spannend komende dagen wat het uiteindelijk zal worden. Ik hoop dat het winterweer oplevert :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...