vrijdag 27 januari 2012

Erg winterse week op komst

Terwijl ik dit bericht intik, krijg ik toevallig via de satelliettelefoon Dixie Dansercoer en Sam Deltour aan de lijn, vanuit hun tentje op de Zuidpool. Want ook voor hen maak ik dagelijks, samen met collega Fritz, een weerbericht voor hun expeditie op Antarctica. Het is bijna symbolisch. Zo koud als bij hen (-40°C) wordt het bij ons gelukkig niet, maar het ziet er wel meer en meer naar uit dat we op de vooravond staan van een erg winterse tiendaagse. De zachte oplossingen zijn zo goed als volledig uit de weermodellen verdwenen en de koude tot zeer koude nemen meer en meer de bovenhand.

Vandaag vrijdag wordt het nog één keer zacht, met maxima rond 7°C. Vannavond en vannacht neemt de bewolking toe. Oorzaak is de naderende depressie die vanover de Noordzee naar het zuiden komt afgezakt. Daardoor wordt het komende nacht nog niet echt koud, met minima rond +2°C.  Ook morgen hangt er eerst nog veel bewolking, met plaatselijk nog wat regen die in het oosten van het land overgaat in sneeuw. De hoeveelheden blijven in elk geval beperkt. Morgen overdag loopt het kwik op tot +4°C. De wind ruimt naar het oosten en 's avonds begint het af te koelen. Zondagochtend vriest het op de meeste plaatsen licht.

Zondag overdag wakkert de oostnoordoostenwind wat aan. We krijgen zonnige perioden, maar het kwik haalt nauwelijks nog het vriespunt. In de nacht van zondag op maandag vriest het licht tot matig. Ook maandag is het vrij zonnig in het westen van het land, met maxima rond het vriespunt. In het oosten van Vlaanderen en dan vooral Limburg, hangt er meer bewolking en kan er wat sneeuw vallen. In de nacht van maandag op dinsdag wordt de vorst wat getemperd door bewolking. De minima liggen rond -3°C.

Dinsdag is het opnieuw zonnig, met maxima rond het vriespunt. Onder een helder sterrenhemel vriest het in de nacht van dinsdag op woensdag matig, met minima tussen -5 en -7°C.

Volgens het Europese weermodel komt er tegen midden volgende week op grote hoogte een bel met ijskoude lucht naar onze omgeving. Dat zou betekenen dat de vorst nog zou verscherpen. Er is een grote kans dat het kwik overdag niet veel hoger raakt dan -4°C en dat het 's nachts matig tot streng zou vriezen. Voor komende vrijdag berekent het EPS een gemiddelde minimumtemperatuur van -10°C. Als dat uitkomt, kunnen we volgend weekend probleemloos de schaatsen aantrekken op natuurijs. Eerst wachten we nog maar eventjes af of de computerberekeningen vanavond nog altijd zo eensluidend koud zijn. Maar de vooruitzichten zijn voor schaatsers voorlopig erg rooskleurig.

Als het Europese weermodel het bij het juiste eind heeft, ligt er op ondiep water in onze omgeving volgend weekend misschien wel 12 tot 14 cm ijs en dat is uiteraard genoeg om op een aantal plaatsen veilig te kunnen schaatsen.

4 opmerkingen:

 1. Ziet er mooi uit, zeker voor schaatsers. Voor fotografie is sneeuw beter, maar we mogen niet klagen met afgelopen winters natuurlijk. Nu maar eens ijs :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. jaja idd zeer prachtige 8daagse voor de schaatsers onder ons :p tegen donderdag al es de schaatsen aantrekken op de oude leie in astene , is maar 1m diep daar om vele plaates dus moet mogelijk zijn he tegen dan .....

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Donderdag lijkt mij eerlijk gezegd nog iets te vroeg voor de Oude Leie. Tegen het weekend moet het wel mogelijk zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. laten we spannend afwachten he :p , eerst uitkijken waneer het dichtgevroren licht he , mss vannacht al het erste laagje

   Verwijderen

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...