dinsdag 17 januari 2012

Nauwelijks kouder komend weekend

De weermodellen zitten ondertussen weer op één lijn voor komend weekend en dat is de lijn die het Amerikaanse model al een tijdje voorspiegelde. Van de diep uitgezakte trog boven Europa, die het ECMWF-model een tijd lang erg consequent berekende, blijft uiteindelijk niet veel over. Veel meer dan een west- tot noordweststroming hoeven we niet te verwachten. Dat betekent ook dat we veeleer gewone regenbuien dan winterse buien zullen krijgen.

De koudste nacht van deze winter in Drongen totnogtoe.
Deze ochtend vertoonde wel wat winterse trekjes, met wit berijpte velden en vliesjes ijs op de plassen. De minimumtemperatuur van -4,5°C in Drongen was de laagste van deze winter. De maxima komen vandaag uit op een graad of 3. Het blijft nog eventjes onbewolkt, waardoor het vanavond eerst opnieuw lichtjes gaat vriezen. Door dat alles moet het mogelijk zijn om de eerste hellmanpunten van deze winter op te tekenen in Drongen. In de loop van de nacht begint de bewolking toe te nemen en het kwik te stijgen. Daarmee is het voorlopig gedaan met de vriestemperaturen.

Morgen woensdag stroomt aan de noordflank van een hogedrukgebied met kern boven het Iberisch Schiereiland zachte lucht uit het zuidwesten naar onze omgeving. Het warmfront bereikt rond de middag het westen van ons land en gaat gepaard met flink wat regen. Het kwik blijft de hele dag oplopen en ligt rond 9°C om middernacht. Iets na middernacht trekt het koufront dan van west naar oost over Vlaanderen. Het kwik maakt donderdag een omgekeerde beweging en blijft nu de hele dag lichtjes dalen: van 9°C om middernacht naar 6° om 18 uur. Er vallen een aantal regenbuien.

Vrijdag zitten we in een westnoordwestelijke stroming met nog een aantal buien. Met minima rond 3°C en maxima rond 6°C zijn dat in Vlaanderen gewone regenbuien. Hetzelfde weerbeeld krijgen we op zaterdag en zondag. Een wind uit west- tot westnoordwest voert regenbuien naar onze omgeving bij minima rond 3°C en maxima die zaterdag zelfs kunnen oplopen tot 9°C. Zondag komen de maxima met 7°C iets lager uit.

De hoge Ardennen krijgen komend weekend onvervalst kwakkelweer, met lichte vorst in de nacht en lichte tot matige dooi overdag. Er wordt veel neerslag verwacht. Die valt voor een deel als sneeuw, maar vooral zaterdag lopen de temperaturen ook daar te hoog op en valt er regen. De sneeuw die 's nachts blijft liggen, zal overdag in elk geval minstens voor een deel weer wegdooien.

De eerste schijnaanval van Koning Winter lijkt met een sisser af te lopen en ondertussen is januari alweer een flink stuk gevorderd.

1 opmerking:

  1. Inderdaad, wat een flutwinter dit jaar. Maar, langs de andere kant, zo'n zacht en winderig, nat weer heeft zijn voordelen: veel minder hard stoken hetgeen met de hoge energieprijzen voor veel mensen heel goed uit komt, goede luchtkwaliteit, maar de echte winterliefhebber komt dit jaar serieus bedrogen uit en zal zijn heil in het hoge noorden moeten gaan zoeken.

    BeantwoordenVerwijderen

Tijdelijk wat meer wolken, daarna opnieuw zomers

De dag begon vandaag betrokken, met boven West-Vlaanderen zelfs enkele buitjes. Dat hebben we te danken aan een depressiekern boven Duitslan...